stopień niepełnosprawności

Moderator: moderatorzy

królowa margot
zarejestrowany użytkownik
Status: europeista :D, filozof in spe

stopień niepełnosprawności

Post autor: królowa margot »

Witajcie,

Mam borderline i będę się starać o stopień niepełnosprawnosci. Podobno mam szanse na umiarkowany. Chcialam zapytac, czy majac umiarkowany na dolegliwosci psychiczne nie zniechece potencjalnego pracodawcy, mimo ze doplaty sa wyzsze. Teraz mam prace biurowa i marzy mi sie ze znajde rowniez biurowa, jak mnie z tej zwolnia.
I czy na pewno bede mogla w razie potrzeby ukryc orzeczenie? Gdzieś jest napisane, że osoby z umiarkowanym nie mogą pracować w "normalnej" pracy. Ale każdy mówi, że mogę przecież ukryć orzeczenie. Czy to by oznaczało, że mam je ukryć przed lekarzem medycyny pracy? Czy da się to ukryć?

Podobno mają zlikwidować dopłaty do wynagrodzeń na stopień lekki. Ktoś o tym słyszał?
rafka
zaufany użytkownik

Re: stopień niepełnosprawności

Post autor: rafka »

Pracodawca może poprosić cie o orzecznie bo to podstawa do dokumentacji Pefron. Nie przejmój się tym, że zobaczy ''P'' chyba, że zapyta czego dotyczy niepełnosprawność to nie musisz wyskakiwać, że masz borderline a podkreślić to, że np. jesteś w stanie normalnie wykonywać pracę i zależy Ci na niej. Jeśli zależy mu na pracowniku z grupą(tz. wszelkich ulgach, dofinansowaniu) to przyjmnie cie.
U mnie pracodawca nie wnikał co mi jest bo stwierdził, że jest to moja sprawa.
Wiem, że nie każdy pracodawca tak podchodzi, zależy to od rodzaju wykonywanej pracy i podejścia pracodawcy.
PS
F20 to nie zagrożenie dla innych. Nam też trzeba dać szansę. Nie zostawiać na marginesie z etykietką
''psychiczny/a''. Czasem starczy minimum wiedzy i zrozumienia by zauważyć czlowieka któremu trzeba pomóc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”