W tym szaleństwie jest metoda

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

W tym szaleństwie jest metoda

Post autor: Bright Angel »

Mamy schizofrenię ponieważ znajdujemy w niej coś, co jest dla nas najważniejsze w życiu, lub coś co nas zbliża do tego. Jeżeli chcecie sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego popadliście w szaleństwo, to przypomnijcie sobie, co dla was było najważniejsze w życiu przed schizofrenią.
Ja szukałem w szaleństwie mądrości. Nie znalazłem jej tam. Jedynie znalazłem tam głupotę.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
fuKs
bywalec

Re: W tym szaleństwie jest metoda

Post autor: fuKs »

prawda - bardzo mi na niej zależało do czasu niedługo po drugim nawrocie. Teraz jednak twierdzę że żeby żyć trzeba pozwalać żyć innym, pozwalać im kłamać.
No i co dalej?
Jedni są głusi, inni słyszą głosy.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Ja natomiast wychodzę z założenia, że jak Bóg chce kogos pokarać to mu rozum odbiera. No i odebrał mi rozum na parę lat, za pewne miał ku temu powody.

Dziś mam już prawie 34 lata i skupiam się na tym jak poukładać sobie życie. Roztrząsanie starych spraw niczego już nie zmieni.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

JudasHonor pisze:Ja natomiast wychodzę z założenia, że jak Bóg chce kogos pokarać to mu rozum odbiera. No i odebrał mi rozum na parę lat, za pewne miał ku temu powody.

Dziś mam już prawie 34 lata i skupiam się na tym jak poukładać sobie życie. Roztrząsanie starych spraw niczego już nie zmieni.
Ale jak JAHWE chce jeszcze bardziej kogoś pokarać, to mu go wraca. JAHWE jednym posunięciem załatwia jednocześnie kilka spraw. Myślę, że zrozumienie siebie to bardzo ważna sprawa, jeżeli zrozumiemy swoją schizofrenię to łatwiej będzie nam z niej wyjść, czy choćby z nią żyć. Nie poukładasz sobie życia, jeżeli nie zrozumiesz siebie samego.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Miłość!!! - zawsze o niej marzyłem, w nią wierzyłem, ona wyzwoliła chorobę.
Teraz nie wierzę w nic, boję się uczuć, nie chcę cierpieć.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

44 pisze:Mamy schizofrenię ponieważ znajdujemy w niej coś, co jest dla nas najważniejsze w życiu, lub coś co nas zbliża do tego. Jeżeli chcecie sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego popadliście w szaleństwo, to przypomnijcie sobie, co dla was było najważniejsze w życiu przed schizofrenią.
Ja szukałem w szaleństwie mądrości. Nie znalazłem jej tam. Jedynie znalazłem tam głupotę.
Przewrotne. Ja się w tym gubię. Zaprzeczasz sobie czy mi się wydaje?

Ja w swoich nieschizofrenicznych psychozach odnalazłem nietrafną ocenę innych ludzi. Przed nimi nie wiedziałem czego chcę, teraz też nie wiem.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

przegłosowany pisze:
44 pisze:Mamy schizofrenię ponieważ znajdujemy w niej coś, co jest dla nas najważniejsze w życiu, lub coś co nas zbliża do tego. Jeżeli chcecie sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego popadliście w szaleństwo, to przypomnijcie sobie, co dla was było najważniejsze w życiu przed schizofrenią.
Przewrotne. Ja się w tym gubię. Zaprzeczasz sobie czy mi się wydaje?

Ja w swoich nieschizofrenicznych psychozach odnalazłem nietrafną ocenę innych ludzi. Przed nimi nie wiedziałem czego chcę, teraz też nie wiem.
Ta wypowiedź moim zdaniem jest napisana w sposób prosty i logiczny. Nie wiem, co może być tu niezrozumiałego.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

44 pisze:Ja szukałem w szaleństwie mądrości. Nie znalazłem jej tam. Jedynie znalazłem tam głupotę.
Ja znalazłem rozregulowany mózg. Zepsuty mechanizm mózgu.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

Ale jak JAHWE chce jeszcze bardziej kogoś pokarać, to mu go wraca.
Nie komplikuj sprawy.

To co dobre jest dobrem, a to co złe jest złem. I nie ma co doszukiwać się trzeciego dna w oczywistych sprawach.

Choroba to zło, które nas spotkało a zdrowie to dobro, które nas czeka.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”