Czy autoagresja może być przerzucona na innych? Chodzi mi tu o dwie rzeczy:
1- ktoś się krzywdzi to druga osoba bierze z tego przykład,
2- ktoś kto się krzywdzi w końcu wyrządza innym krzywdę zarówno taką jak to brzmi jak i przerzucając na nich swoją agresje(taka ewolucja) .
Pytanie
Moderator: moderatorzy
- Melancholik
- zaufany użytkownik
- Status: Brak
Pytanie
Dwa słowa(schizofrenia paranoidalna).
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Pytanie
Myślę tak:
1) Chyba trochę tak. Nie wiem jak to się zaczyna, ale gdyby ktoś tego absolutnie nie znał to może by do tego nie doszło. To że ktoś wie, że tak może sobie zadać ból by sobie ulżyć to jest pierwszy powód np. samo okaleczania się.
2) Otoczenie może zareagować agresją. Nie znając przypadku i nie czując tej osoby może ją jeszcze bardziej zranić. Wątpię natomiast żeby ktoś tak łatwo wziął to za przykład żeby sobie ulżyć.
Trudny temat. Nigdy tak nie robiłem. Miałem myśli samobójcze ale mi przeszło, bo już wiem, że mi to nie pomoże ani "tutaj" ani "tam", a raczej wiele może pogorszyć.
1) Chyba trochę tak. Nie wiem jak to się zaczyna, ale gdyby ktoś tego absolutnie nie znał to może by do tego nie doszło. To że ktoś wie, że tak może sobie zadać ból by sobie ulżyć to jest pierwszy powód np. samo okaleczania się.
2) Otoczenie może zareagować agresją. Nie znając przypadku i nie czując tej osoby może ją jeszcze bardziej zranić. Wątpię natomiast żeby ktoś tak łatwo wziął to za przykład żeby sobie ulżyć.
Trudny temat. Nigdy tak nie robiłem. Miałem myśli samobójcze ale mi przeszło, bo już wiem, że mi to nie pomoże ani "tutaj" ani "tam", a raczej wiele może pogorszyć.
nic
- Melancholik
- zaufany użytkownik
- Status: Brak
Re: Pytanie
Racja samobójstwo może pogorszyć sytuacje ale czasami nie ma się wyboru, ktoś inny może podjąć za nas tą decyzje.
Dwa słowa(schizofrenia paranoidalna).