witarianizm - dieta na surowo?
Moderator: moderatorzy
witarianizm - dieta na surowo?
witam, czy ktoś z Was próbował w czasie leczenia diety witariańskiej? Jedzenia tylko surowej żywności?Warzyw, owoców, nasion i orzechów? I nic więcej?
Ja czytam o tym teraz sporo, efekty wydają się ciekawe.
Ja czytam o tym teraz sporo, efekty wydają się ciekawe.
Re: witarianizm - dieta na surowo?
nie wiem czy w naszym klimacie da się tak jeść by było zdrowo.
warzywa, owoce są skażone cholera wie jaką chemią....
można kupować niepryskaną i nienawożoną marchew w sklepach z zdrową żywnością ale to jest droga impreza.
A co poza sezonem na świeże warzywa?
warzywa, owoce są skażone cholera wie jaką chemią....
można kupować niepryskaną i nienawożoną marchew w sklepach z zdrową żywnością ale to jest droga impreza.
A co poza sezonem na świeże warzywa?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Czytałam, że podstawą w dziecie witariańskiej jest posiadanie blendera
A to, jak sam przyznasz dalekie jest od natury. 
Pozdrawiam.m.

Pozdrawiam.m.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Przy witarianizmie ciężko o witaminy, dlatego lepiej nie gotować ponieważ gotowanie je rozkłada.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Rozgrzewająca zupa to yang, a surowe warzywa to yin. Musi zaistnieć równowaga. Zbytnie schłodzenie organizmu działa negatywnie na narządy wewnętrzne.
nic
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Chemia w owocach i warzywach to yin czy yang?
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Myślę, że zależy to od tego jakie działanie ma ta chemia.
Na przykład jeżeli wspomaga serce to yang, jeśli nerki to yin. Z drugiej strony może być potrzebne yin by schłodzić serce, jeśli jest zbyt dużo ognia. Yang zwiększa ukrwienie. Za dużo Yang tworzy np. zgagę. Zbyt duże natężenie gorąca chłodzą płuca, reprezentujące metal.
Ogólnie niezdrową chemię zaliczyłbym to nieczystej chi, która zaburza jej cyrkulację. Można się jej pozbyć wydychając, wydalając, ale to musi zrobić zdrowy organizm.
Na przykład jeżeli wspomaga serce to yang, jeśli nerki to yin. Z drugiej strony może być potrzebne yin by schłodzić serce, jeśli jest zbyt dużo ognia. Yang zwiększa ukrwienie. Za dużo Yang tworzy np. zgagę. Zbyt duże natężenie gorąca chłodzą płuca, reprezentujące metal.
Ogólnie niezdrową chemię zaliczyłbym to nieczystej chi, która zaburza jej cyrkulację. Można się jej pozbyć wydychając, wydalając, ale to musi zrobić zdrowy organizm.
nic
- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
.
Ostatnio zmieniony pn sty 27, 2014 7:51 pm przez Francesco, łącznie zmieniany 1 raz.
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
Polecam marchewkę jest bardzo tania, smaczna i zdrowa
neuroleptyki profilaktyczne
Ja ostatnio w pewnym stopniu jestem na surowym. Jeść można bardzo różnorodnie, wybór jest duży. Ja teraz będę próbował podkiełkowanego owsa, właśnie kiełkuje mi się a poza tym jem sporo jabłek, trochę marchewek i innych warzyw i owoców ale jem też gotowane. Kiełkuję też różne kiełki w kiełkownicy. Ponoć na tej diecie się chudnie jak się jest w 100% na surowym bez liczenia kalorii a jak ktoś jest za chudy to przytyje tzn. zyskuje się optymalną wagę poza tym czytałem, że ponoć w surowych warzywach i owocach witaminy i minerały są w swej czynnej postaci a w gotowanych tracą swe właściwości i się nie przyswajają. Na mnie wrażenie zrobił też filmik na YT "Cofanie cukrzycy w 30 dni" o surowej diecie na której była grupa cukrzyków przez 30 dni.
jak działa kiełkownica?
ja kiełkuję w słoiku.
ja kiełkuję w słoiku.
Kiełkownica składa się z trzech tacek jednej na drugiej, dolnego pojemnika na wodę i pokrywy. Wodę wlewa się na górną tackę a ona się przelewa przez tacki aż do pojemnika na wodę. Na każdej tacce można kiełkować inne nasiona. Bardzo praktyczna jest kiełkownica. Można kupić już za około 20 zł + koszty przesyłki na allegro. Ja kupiłem w zestawie z nasionami. W słoiku kiełkuję tylko owies teraz bo kiełkuję większą ilość ale w smaku nie jest dobry ten owies. Może spróbuję z pszenicą.
Ja wrzucam nasionka do słoika i kilka razy dziennie (kiedy pamiętam) przepłukuję je wodą. Tak aby były wilgotne ale w tej wodzie nie leżały bo zbutwieją.
Z kiełków najbardziej lubię fasolkę mung. Polecam.
Fajnie, że przypomniałeś tu o kiełkowaniu. To bardzo zdrowe jest i smaczne.
Z kiełków najbardziej lubię fasolkę mung. Polecam.
Fajnie, że przypomniałeś tu o kiełkowaniu. To bardzo zdrowe jest i smaczne.
A co to za nasiona i skąd je brać?
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Dobrze sprawdza się zwykłe sitko do mąki. Najpierw ziarna zalewamy wodą w miseczce na całą noc, później na sitko i co jakiś czas przelewamy, tak jak napisała Gehenna . Sitko, oczywiście umieszczam na jakimś naczyniu, żeby wisiało.
Kiełkować można bardzo różne nasiona tylko powinny to być nasiona na kiełki. Można kupić na allegro, ja spotkałem też nasiona na kiełki w hipermarkecie. Ponoć nasiona takie do wysiewu w ogródku mogą zawierać środki grzybobójcze i inne i dlatego nie powinno się ich wysiewać na kiełki. Nasiona muszą być nazwane jako "na kiełki". Ja w zestawie z kiełkownicą kupiłem chyba 22 paczki nasion na kiełki. Ja wykiełkowałem już fasolę mung, pszenicę, siemie lniane, mieszanki kiełków z tym że siemie lniane to było takie normalne kupione w sklepie. Ponoć nasiona spożywcze też można kiełkować tylko mogą nie zawsze kiełkować. Mi siemie lniane ładnie wyrosło. Teraz kiełkuję soczewicę, rzeżuchę i mieszaninę kiełków. Mam jeszcze m.in. brokuł, soję, różne zboża i inne. Próbowałem też słonecznik łuskany wykiełkować ale bardzo małe kiełki puścił i mało nasion wykiełkowało. Najlepiej poczytać na jakiejś stronie co i ile kiełkować np. tu http://forum.chinskieprzepisy.pl/Watek- ... ielkow_303
Dzięki za odpowiedź. 

Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Ja mam zamiar przejść na całkowity witarianizm, narazie jestem na diecie weganskiej i ten jeden posilek gotowany musze jesc, jakos nie wyobrazam sobie dnia bez niego, ale jestem coraz bliżej witarianizmu. Pozderki.