Schizofrenia???
Moderator: moderatorzy
-
- zarejestrowany użytkownik
Schizofrenia???
Ostatnimi czasy (kilka lat) nie prowadziłem się zbyt dobrze, tzn. nadużywałem, marihuana, trochę twardych a przez ostatnie miesiące alkohol codziennie. Porzuciłem zainteresowania (elektronika, informatyka, w szkole średniej miałem szóstki z tej dziedziny). Teraz uświadomiłem sobie że żyłem tak dlatego bo nie byłem zadowolony z życia, po prostu nie byłem szczęśliwym człowiekiem a wiadomo że używki pomagają uciec, zapomnieć. Podczas ostatniego ciągu alkoholowego dostałem pracę w UK. Tam moje problemy się nasiliły (brak snu, lęki graniczące z paranoją). Udałem się do lekarza i nakłamałem że moje jedyne problemy to brak snu. Dostałem środki nasenne. Po zażyciu trafiłem do szpitala z ostrą psychozą (nieprawdopodobnie realne halucynacje słuchowe i wizualne). Po tym zdarzeniu lęki i bezsenność stały się porządkiem dziennym. Wróciłem do Polski i zacząłem się leczyć, biorę Sulpiryd i Thioridazin. Teraz czytając wszystko co się da na temat psychiatrii nie jestem pewien co mi jest, najbardziej niepokoją mnie objawy wskazujące na schizofrenię prostą (rezydualną) tj. obojętność, przekonanie o małej wartości,trudność w komunikacji,anhedonia, czasami nie panuję nad myślami itp. Wiem że bardzo trudno odróżnić ten typ schizofrenii od innych zaburzeń, typu nerwica, depresja dlatego, błagam, POMÓŻCIE!!!
-
Zaraz po powrocie do Polski rozpocząłem prywatne, 2 i pół tygodniowe, leczenie w klinice Ruda-Dwór pod Lubawą (fizjoterapia z farmakologią,) http://www.klinika-ruda.com.pl/. Psychiatra, podobno krajowej sławy dr. Mirosław Sokołowski sądzi że nie jest ze mną tak zle, ale o schizofrenii zacząłem czytać i porównywać ze swoim stanem dopiero po powrocie stamtąd. Ja po prostu od niedawna i powoli uświadamiam sobie swój stan i myślę że mogłem pominąć parę rzeczy w rozmowie z doktorem, nieświadomie oczywiście. W obecnej chwili nie czuję się zle, ale czytałem że schizofrenia może rozwijać sie latami i boję sie że te okres w którym nadużywałem to początki, bo objawy w większości pasują. Wizytę kontrolną w klinice mam za 2 tygodnie.Chors pisze:Czy chodzisz regularnie do psychiatry? No bo piszesz że bierzesz Sulpiryd itd. Co twój lekarz sądzi o twoim stanie?
-
Tak zrobię, ale biorąc pod uwagę Twoją wiedzę, może nakreśliłbyś mniej więcej swoją opinię, jeśli masz jakieś pytania, zadawaj, może mi to pomóc bo 2 tygodnie w niepewności to kupa czasu.Chors pisze:Opowiedz lekarzowi o swoich podejrzeniach i obawach a także o wszystkich objawach jakie zauważasz u siebie, może to być pomocne w dalszym leczeniu.
"Niejeden nie wie co to psychiczny eden, siedem dni zlewa się w jeden"
Psychiatrzy zadają zwykle standardowe pytania: czy wydaje się że jesteś obserwowany przez ludzi, czy są myśli samobjcze, jak jest ze spaniem. Powodem twoich kłopotów są najprawdopodobniej narkotyki, czasami dają długotrwałe powikłania. Podstawa to ich nie używac. Jeżeli miałeś omamy głosowe i halucynacje to jest to raczej psychoza ponarkotykowa albo schizofrenia paranoidalna a nie prosta. Branie leków likwiduje ostre objawy ale pozostaje depresja, poczucie pustki itp. Na lęki są odpowienie leki, np rexetin, lekarz powinien je odpowiednio dobrać.
-
Nrkotyki to już przeszłość raczej. Co do mojej psychozy to powstała po odstawieniu alkoholu i po zażyciu środków nasennych, więc może to nie schizofrenia a może się pocieszam, nie wiem, mój największy problem to to że niczego nie nie jestem pewien.
Cokolwiek by to nie było to masz kłopot z deklem a to nie konie świata. Jest tak wiele odmian zaburzeń itd że nie raz brakuje miejsca w klasyfikacji f cos tam. Nie nakręcaj sie niepotrzebnie bo zawsze jest szansza i nadzieja że to był 1 epizod. Bierz leki i nie zozmyslaj za bradzo. Wpadnj do nas na czat .
Zapraszam.
p.s. Cierpliwośći , cierpliwości - przy chorobach psychicznych trzeba sie jej nauczyć z pokorą
Zapraszam.
p.s. Cierpliwośći , cierpliwości - przy chorobach psychicznych trzeba sie jej nauczyć z pokorą
- marcelinka
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Nie przyrównuj każdego swojego zachowania do choroby, bo zginiesz!
Zamęczysz się chłopie
Bierz leki, i czekaj cierpliwie na wizytę u psychiatry. Swoją drogą to ja też za niecałe 2 tyg mam wizytę.
Nie poddawaj się i głowa do góry.
I powiedz lekarzowi cała prawde, a jak boisz się ze czegos zapomnisz powiedziec, to zapisuj sobie przez te 2 tyg na kartce i nie wstydz sie wejsc z ta kartka do gabinetu psychiatry. Lekarz to zrozumie.
3mam kciuki za ciebie.
i witam serdecznie na forum, ktore tworzy wiele wspanialych ludkow
Zamęczysz się chłopie
Bierz leki, i czekaj cierpliwie na wizytę u psychiatry. Swoją drogą to ja też za niecałe 2 tyg mam wizytę.
Nie poddawaj się i głowa do góry.
I powiedz lekarzowi cała prawde, a jak boisz się ze czegos zapomnisz powiedziec, to zapisuj sobie przez te 2 tyg na kartce i nie wstydz sie wejsc z ta kartka do gabinetu psychiatry. Lekarz to zrozumie.
3mam kciuki za ciebie.
i witam serdecznie na forum, ktore tworzy wiele wspanialych ludkow
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia 

-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Oto link do chata
http://www.polchat.pl/chat/?room=psychiatria.info.pl

Jak wchodzę na ten chat to zawsze jestem sama.Nikogo tam nie ma,pewnie nie mam szczęściaChors pisze:Oto link do chatahttp://www.polchat.pl/chat/?room=psychiatria.info.pl

-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Polchat ostatnio szwankuję, spróbuj wejść tak: jak już jesteś w pokoju to kliknij przycisk "pokoje" na dole po prawej, w oknie "przejdź do pokoju o nazwie" wpisz psychiatria.info.pl i kliknij "ok". Powinno cię skierować do właściwego pokoju, który pusty bywa tylko od północy do ok. 9 rano choć zdarzają się wyjątki od tej reguły 

- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Re: Schizofrenia???
Nie, Krzysztof, schizofrenia nie polega na zobojętnieniu na świat. To coś wiele gorszego. Czy masz jakieś urojenia ? Czy wydaje ci się czasmi, że ktoś cię śledzi, podsłuchuje, zna twoje myśli ? Czy masz zniekształcony stosunek do świata tj. on ci zagraża, wyrządza Ci krzywde, etc ? Czy masz rozbiegane myśli ? tzn. silne emocje pchają Cię do wzmożenia tych odczuć.Krzysztof pisze:... objawy wskazujące na schizofrenię prostą (rezydualną) tj. obojętność, przekonanie o małej wartości,trudność w komunikacji,anhedonia, ...
Krzysztof, z narkotykami, alkoholem, ale także z lekami bez dokładnej diagnozy i opieki lekarskiej raz na zawsze koniec, prawda ? Bo szkoda Twojego życia, nawet gdyby było najsmutniejsze.
-
Re: Schizofrenia???
zbyszek pisze:Nie, Krzysztof, schizofrenia nie polega na zobojętnieniu na świat. To coś wiele gorszego. Czy masz jakieś urojenia ? Czy wydaje ci się czasmi, że ktoś cię śledzi, podsłuchuje, zna twoje myśli ? Czy masz zniekształcony stosunek do świata tj. on ci zagraża, wyrządza Ci krzywde, etc ? Czy masz rozbiegane myśli ? tzn. silne emocje pchają Cię do wzmożenia tych odczuć.Krzysztof pisze:... objawy wskazujące na schizofrenię prostą (rezydualną) tj. obojętność, przekonanie o małej wartości,trudność w komunikacji,anhedonia, ...
Krzysztof, z narkotykami, alkoholem, ale także z lekami bez dokładnej diagnozy i opieki lekarskiej raz na zawsze koniec, prawda ? Bo szkoda Twojego życia, nawet gdyby było najsmutniejsze.
Nie mam żadnych opisanych przez Ciebie objawów, może oprócz rozbieganych myśli czasami. Co do używek to koniec definitywny.