zasiłek pielęgnacyjny

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

srams mengele
zarejestrowany użytkownik

zasiłek pielęgnacyjny

Post autor: srams mengele »

Witam.

Chciałbym dowiedzieć się na forum o zasadach przyznawania zasiłku pielęgnacyjnego. Po pierwsze - czy należy on się osobie z rentą socjalną i drugą grupą ? Drugie czy mają na przyznanie wpływ dochody najbliższych ? I na koniec - przez ZUS czy MOPS ?

Dziękuje za odpowiedzi
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Witaj!
Ja mam II grupę i dostaję zasilek, moja siostra ma III grupę, ale ZUS jej renty nie przyznał, to mimo to, także dostaje zasiłek pielęgnacyjny. Więcej nie umiem powiedzieć. Pzdr :)
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Basia
zaufany użytkownik

Post autor: Basia »

Zasiłek pielęgnacyjny wypłaca MOPS
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

żeby mieć zasiłek pielęgnacyjny z mops trzeba mieć orzeczoną niepełnosprawność w powiatowym zespole do spraw orzekania niepełnosprawności

ja mam umiarkowaną niepełnosprawność i dostaje taki zasiłek
NIKT1
zaufany użytkownik

Post autor: NIKT1 »

zasiłek wypłaca MOPS ale najpierw trzeba mieć orzeczoną niepełnosprawność w powiatowym zespole do spraw orzekania niepełnosprawności , rada jak będziesz składać wniosek o przyznanie orzeczenia o niesprawności to w formularzu ,który wypełnia lekarz musi być zaznaczone że wymagasz całkowitej opieki osoby drugiej to na stopień znaczny , na umiarkowany że potrzebujesz częściowej lub okresowej opieki osoby drugiej jeśli będzie że nie potrzebujesz opieki to przyznają lekki bez względu czy lekarz stwierdzi ze mógł by być stopień niesprawności znaczny czy umiarkowany takie mają przepisy więc od razu sprawdź co pisze lekarz , przy stopniu lekkim zasiłek pielęgnacyjny się nie należy . zasiłek wypłacają licząc od dnia wpłynięcia podania o orzeczenie grupy wynosi jak się nie mylę 153 zł. na komisji staje się przed lekarzem i psychologiem przynajmiej u nas tak jest zasiłek jest wypłacany bez względu czy masz rentę socjalną , dochód innych członków rodziny nie jest brany pod uwagę
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”