Czy ktoś z was oprócz psychiatry odwiedzał też psychologa?

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

marek
zarejestrowany użytkownik

Czy ktoś z was oprócz psychiatry odwiedzał też psychologa?

Post autor: marek »

10 dni temu u mojej żony pojawiły się wyraźne objawy schizofrenii ( ma 26 lat),lekarz zapisał jej Perazyne w dawce 225mg na dobę,troche sie "uspokoiła" ale ciągle ma takie zmiany nastroju że nikt za nimi nie nadąża;od radości przez smutek po wściekłość.Jestem pewny że z tego wyjdzie i dlatego myślę jak jej pomóc po tym tąpnięciu.Ona jest dość wrażliwa,bierze wszystko do siebie i wszystkim sie przejmuje,nie potrafi zwyczajnie czegoś olać.Ma cały świat na głowie i to ją chyba doprowadziło do choroby.Proszę o odpowiedź i porade:czy ktoś z was kiedy był we w miare dobrym stanie oprócz psychiatry odwiedzał też psychologa?Wydaje mi się że jakaś terapia może wzmocnić człowieka żeby lepiej radził sobie ze stresem i życiem.Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
Darius
moderator
moderator

Post autor: Darius »

Cześć Marek
Jeżeli Żona ma objawy schizy i ma świadomość, że powinna sobie jakoś pomóc, to spróbujcie z oddziałem dziennym szpitala. Miałaby tam pomoc zarówno, ze strony psychologa jak i opiekę lekarską psychiatry, oraz sporo różnych zajęć terapeutycznych.
Pozdrawiam
Kocham życie - ale czy życie kocha mnie???
Awatar użytkownika
marcelinka
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: marcelinka »

Ja pierwszy raz poszłam do psychologa po 2miesiącach od pobytu w szpitalu. Chodziłam do niej gdy czułam się dobrze, i gdy miałam kryzys. Bardzo mi takie spotkania pomagały, bo gdy czułam się źle ona mnie albo wspierała, tłumaczyła albo mówiła prosto z mostu, że tak czy tak nie powinnam robić, a gdy czułam się dobrze rozmawiałyśmy o różnych rzeczach i było mi z tym dobrze. Niestety od listopada 2006 do końca 2007 roku lub dłużej jest na zwolnieniu, jestem tym faktem trochę podłamana, ale jeśli ona jest szczęśliwa to i ja sie z tego cieszę, i powiedziałam sobie, że cokowiek by się działo ja psychologa nie zmienię, tylko będę wytrwale czekać, aż ona wróci do pracy. Psycholog jest na dobre i na złe, tak jak każdy człowiek, który jest godny zaufania.
Każdy zachód jest zapowiedzią poranka, Uśmiechaj się codziennie bo warto, niezależnie od pory dnia :)
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Chodziłem do psychologa 3 lata temu. W sumie psychologów bo zaliczyłem ich z 5 chyba... Jedni byli w porządku, inni rutyniarze i traktowali pacjenta jak kolejny przypadek a nie człowieka a jeden to nawet sam ma problemy psychiczne... Mi osobiście pomogały te rozmowy choć nie zawsze wiedziałem o czym gadać. Nie jest łatwo trafić na dobrego psychologa ale warto spróbować.
danse macabre
zaufany użytkownik

Post autor: danse macabre »

ja równiez korzystałam z pomocy psychologów i psycholoszek:)i polecam taka forme pomocy problem w tym zeby wybrac odpowiedniego specjaliste,oraz chec przyjecia pomocy ze strony Twojej zony:)zycze powodzenia
tylko człowiek zadaje ból dla przyjemności..
żyj z całych sił bo w tym cały sens istnienia żeby umiec życ..
Sylwia

Post autor: Sylwia »

Cześć Marek!
Cieszę się , że opisałeś Waszą sytuację na forum. Tak jak Tobie wspomniałam w mailu ja zaczynałam od wizyt i porad psychologa. Wspominam to bardzo ciepło, miło i wiele z tych spotkań wyniosłam. W moim przypadku to psycholog zrobił odpowiednie badania i wykrył jendoznacznie schizofrenię. Korzystałam z takich porad po problemach psychicznych, kiedy chciałam wrócić do pracy i zacząć normalnie funkcjonować na lekach. Uzyskałam wiele rad, wskazówek co mówić , jak reagować w pewnych określonych sytuacjach , a także miałam możliwość uczestnictwa w zajęciach terapeutycznych. Niestety bałam się kontaktu z chorymi i zrezygnowałam z tego. Teraz żałuję bo uważam , że warto pracować nad sobą, to daje nam możliwość pogłębiania wiedzy o schizofrenii i pomoc doświadczonych ludzi. Uważam podobnie do Dariusa,że najlepiej iść na oddział dzienny.
Pozdrawiam
dash
bywalec

Post autor: dash »

czy ktos mi moze namiary na jakiegos dobrego psychologia w Wawie na prive? Bardzo bym prosila :)
Awatar użytkownika
Maser
zaufany użytkownik

Post autor: Maser »

Przez pewien okres chodziłem na psychoterapie indywidualną. Ale wtedy nie przyjmowałem leków.
Sama psychoterapia nie pomogła mi. Choruje na F20.0
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

nie mam zufania do psychologów...

Post autor: Martyna »

Gdy byłam w szpitalu slyszalam jak jedna pani psycholog nazywala nas chorych debilami....
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Nie no nie każdy psycholog chyba zaraz ma nas za debili :) Ale na pewno są takie przypadki. To mi przypomina moje byłe liceum, w którym niektórzy nauczyciele w kantorku mówili że nienawidzą swych uczniów... :roll: (wiem to od mojego byłego nauczyciela biologii - spoko gościu :wink: ) Tak więc chyba w każdym zawodzie są tacy ludzie co nienawidzą swej pracy i ludzi z którymi przyszło im w niej obcować. Co nie znaczy że mamy przestać korzystać z usług tychże zawodów. :)
fotex
zaufany użytkownik

Post autor: fotex »

Mi rozmowy z psychologiem nic nie pomogły.Pamiętam, w Kobierzynie były takie dwie fajne praktykantki ale to one raczej się uczyły na moim przypadku i nie mogły mi raczej nic doradzić.Zresztą mój przypadek był za ciężki aby mogły coś wskórać.Potem był taki gość z móchą zamiast krawata i dał mi do rozwiązywania dużą ilość testów ale nic mi raczej nie doradzał.ok. rok temu byłem u psychologa w poradni a ana po trochę porozmawiała ze mną i poprostu spisała do swoich papierków to co było w karcie od psychiatry.
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

mnie najbardziej pomógł psychiatra

I to z nim rozmowy byly mi pomocne.Wystarczylo ze powiedzial"no i co z tego"aby moje problemy sie rozwialy...Ma duza sile sugestii i przekonywania...
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

nic jej nie powiedziałam

bo w tamtym stanie najchetniej schowalabym sie w mysia dziure...
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”