Czy neuroleptyki mogą zapobiec schizofrenii?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Czy neuroleptyki mogą zapobiec schizofrenii?

Post autor: tańcząca w zbożu »

Czy neuroleptyki podawane dajmy na to w zaburzeniach lękowych czy depresji mogą pełnić pewnego rodzaju zapobiegnięcie schizofrenii, gdy symptomy mogą się pojawić, a w rodzinie taka choroba wystąpiła?
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Agata M
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: .

Re: Czy neuroleptyki mogą zapobiec schizofrenii?

Post autor: Agata M »

Właśnie oto jest pytanie! Czy te leki leczą czyli w jakiś sposob hamuja produkcję dopaminy lub naprawiają mechanizm jej wyrzutu czy tylko zaleczają biezący stan w schizofrenii i leczą człowieka z symptomów? Myślę ,że tylko zaleczają ,wieć nie ma sensu brać ich bez potrzeby :) Może ktoś tu czytał jakieś specjalistyczne badania albo lekarz mu mowił.
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Ale zaleczanie schizofrenii też polega na leczeniu mechanizmu funkcjonowania mózgu, tak?
Czyli w sumie wychodziłoby na to, że w jakiś sposób zapobiegają?
Ale w takim wypadku należałoby by je brać do końca życia, by zapobiec popadnięciu w chorobę, bo po odstawieniu mogłaby wystąpić.
Czy okresowe branie neuroleptyków może w jakiś sposób naprawić mechanizm mózgu?
Bo w sumie czytałam, że niektórzy mają po jednym epizodzie psychotycznym i leków nie biorą.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

A czy możliwe jest przeżycie omamów wzrokowych, chwilowych, mających przy tym świadomość ich nierealności w innych chorobach psychicznych? Dajmy na to w zaburzeniach lękowych, w momencie ataku paniki?
Agata M
zaufany użytkownik

niektorym sie udaje.Nie wiem czy jakis lekarz przepisuje tak poważne leki poprostu ot tak asekuracyjnie .Trzeba mieć powody ,zeby trafić do szpitala.Chociaz mi kiedys lekarz przepisał asentre na zły humor i od niej dostałam pierwszych urojeń.Tak zaczeła sie mja przygoda z neuroleptykami. pzdr
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Flamaster pisze:Czy neuroleptyki podawane dajmy na to w zaburzeniach lękowych czy depresji mogą pełnić pewnego rodzaju zapobiegnięcie schizofrenii, gdy symptomy mogą się pojawić, a w rodzinie taka choroba wystąpiła?
Według mnie nie.
To nie szczepionka. Neuroleptyki mają korygować biochemię mózgu w momencie stanie nieprawidłowego działania, a nie wiadomo kiedy i z jakich powodów takie stany nastąpią.
Zapobiegać schizofrenii można łatwiej i skuteczniej dbając o spokój, higienę psychiczną i zdrowy tryb życia bez wielkich stresów. Szczególnie stres wyzwala psychozy.
Agata M
zaufany użytkownik

a wielka szkoda
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Flamaster pisze:A czy możliwe jest przeżycie omamów wzrokowych, chwilowych, mających przy tym świadomość ich nierealności w innych chorobach psychicznych? Dajmy na to w zaburzeniach lękowych, w momencie ataku paniki?
Ja miałem zawsze świadomość, że to nie może być prawdą, ale tak jak w gorączce- wiemy, że coś nie tak, coś się dzieje wbrew normalnej świadomości ale to przeszkadza i jest.
Czasem to do opanowania siła woli a czasem nas przerasta i dzieje się samoistnie.
Agata M
zaufany użytkownik

Dokładnie! Ludize myślą,ze jak zdają sobie z tego sprawę to to cos zmienia...hmmm
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Neuroleptyk moze poglebic depresje lub ja nawet wywolac. Podawanie neuroleptykow w nerwicy to szalenstwo no chyba ze to nerwicowa posta schizofrenii
F20
bywalec

Czy marzenie zeby istnial kretyn ktory mi pieklo zasponsorowal to schiza ?. Dodam ze nie chodzi zamna nie mieszka mi ani w glowie ani w gaciach. Moze go powinienem poszukac ? Moze dali by mi wtedy rente ? Moze wreszcie zostalbym normalnym schizolem ? Taki z prawdziwymi psychozami a nie rozdraniany przez te durne stany. Co mi radzicie ale tak na powaznie.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Flamaster pisze:Ale zaleczanie schizofrenii też polega na leczeniu mechanizmu funkcjonowania mózgu, tak? Czyli w sumie wychodziłoby na to, że w jakiś sposób zapobiegają?
Neuroleptyki mają za zadanie upośledzić cie na tyle abyś nie mogła myśleć i w ten sposób zapobiegają psychozie, rujnując przy tym zdrowie. Branie ich w depresji to głupota.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
F20
bywalec

Mnie przymulaly i otepialy znaczy zaleczaly mi moje podraznienia nerwowe. Robilem sie po nich apatyczny bez emocji bez zycia i w padalem w depresje czyli w sam raz na klopoty zyciowe. Dobrze ze przestalem to zrec zanim zaczela odchodzic mi matka w meczarniach penie bym niewytrzymal i zadyndal na latarni deprecha na nich katuje niemilosiernie.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

cezary123 pisze:Neuroleptyki mają korygować biochemię mózgu w momencie stanie nieprawidłowego działania, a nie wiadomo kiedy i z jakich powodów takie stany nastąpią.
Psychozę wywołaną "zaburzeniem chemii, którą trzeba korygować" to można mieć przez narkotyki/alkohol/leki. A twierdzenia, że psychozy z przyczyn nieorganicznych wymagają stałej farmakoterapii zamiast psychoterapii i że myśli/urojenia/głosy powodują jakieś toksyczne zmiany, a nie "leki" są niedorzeczne. Z resztą te oczywistą i odczuwalną szkodliwość neuroleptyków już potwierdzono.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
F20
bywalec

Czyli pijąc alkohol będę miał realną szanę wreszcie mieć porządną psychozę i będę schizorenikiem pełną gębą ?. Narazie mam z tym duży kompleks bo czuje się jakiś bordelline to przez psychiatrę który mi nabił kompleksy że mam stany schizoidalne a ja nie lubię podróbek więc chcę być schizolem pełną gębą.
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Branie przy depresji i zaburzeniach lękowych neuroleptyków to nie głupota.
W małych dawkach neuroleptyki działają uspokajająco, nie przeciw psychotycznie.
Dla mnie ketrel był jedynym lekiem, który mnie uspokoił z lęków.
Nie zrobił tego antydepresant ani benzodiazepin.

Nieraz neuroleptyk w minimalnych dawkach jest łączony z lekami antydepresyjnymi przy depresji.
Spotkałam się z tym wielokrotnie u ludzi chorych na depresję.
Agata M
zaufany użytkownik

i odstawiałaś/eś bez problemu czy tylko u schizofrenikow jest problem czy to te leki?
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Na razie nie odstawiałam.
Jedynie zmniejszyłam sobie do minimalnej dawki, czyli z 75mg/dobę na 50mg.
Agata M
zaufany użytkownik

a jaki to lek ja biore 1mg rissetu ,ale miałam coś jak urojenie
Awatar użytkownika
tańcząca w zbożu
zaufany użytkownik

Ketrel.
Dodatkowo biorę axyven, przeciwdepresyjny.
Właściwie teraz nie, ale chyba do niego wrócę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”