Jaką pracę mogę wykonywać
Moderator: moderatorzy
- andrzej1984
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jaką pracę mogę wykonywać
Witam serdecznie,
Leczę się na schizofrenie od 3 lat obecnie jestem na rencie podczas leczenia już pracowałem ale źle się to skończyło bo przez stres i przygrzewanie słońca choroba powróciła że znalazłem się w szpitalu Renta jak wiadomo się skończy kiedyś i trzeba zacząć pracować Jestem po zawodówce stolarz meblowy chodź pracowałem w tym zawodzie to nie wiem czy bym sobie teraz poradził w tym a po za tym lekarka mi powiedziała że nie powinienem pracować w takich warunkach nawet na ochroniarza mi nie pozwoliła iść jedynie praca na 1/4 etatu
Leczę się na schizofrenie od 3 lat obecnie jestem na rencie podczas leczenia już pracowałem ale źle się to skończyło bo przez stres i przygrzewanie słońca choroba powróciła że znalazłem się w szpitalu Renta jak wiadomo się skończy kiedyś i trzeba zacząć pracować Jestem po zawodówce stolarz meblowy chodź pracowałem w tym zawodzie to nie wiem czy bym sobie teraz poradził w tym a po za tym lekarka mi powiedziała że nie powinienem pracować w takich warunkach nawet na ochroniarza mi nie pozwoliła iść jedynie praca na 1/4 etatu
To nie schizofrenia jest problemem tylko przeszkody napotykane w sercach naszych bliźnich.
-
- zaufany użytkownik
Re: Jaką pracę mogę wykonywać
Lekarka ma rację. Zacznij od mało wymagającej pracy, w niepełnym wymiarze godzin, a w miarę poprawy stanu psychicznego możesz podejmować odważniejsze wyzwania. Praca w jakimś stopniu też ma wymiar terapeutyczny, jeśli zapewnia w miarę bezpieczne dla psychiki warunki. Nie jest dobrze zamykac się w domu, bo brak zajęcia pogłębia apatię, wycofanie i niesamodzielność. Jak będziesz pracował, wzrośnie Twoja samoocena i poczujesz się potrzebny. Będziesz miał kontakt z ludźmi. To sprzyja zdrowieniu.
Dokładnie. Zgadzam się z Zagubioną. Ja już pracuje prawie 3 miesiące. Umowe mam do 17 lipca... ciekawe co dalej...Zagubiona we mgle pisze:Praca w jakimś stopniu też ma wymiar terapeutyczny, jeśli zapewnia w miarę bezpieczne dla psychiki warunki. Nie jest dobrze zamykac się w domu, bo brak zajęcia pogłębia apatię, wycofanie i niesamodzielność. Jak będziesz pracował, wzrośnie Twoja samoocena i poczujesz się potrzebny. Będziesz miał kontakt z ludźmi. To sprzyja zdrowieniu.

"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- andrzej1984
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Tylko ja mieszkam w bardzo małej wsi która liczy sobie 52domy a do dużego miasta mam 40km a po za tym mam problem z ocenieniem się co bym chciał robić polubiłem remonty wykonywać ale co z tego jak nie wychodzi mi to na tyle bym mógł to wykonywać zawodowo
To nie schizofrenia jest problemem tylko przeszkody napotykane w sercach naszych bliźnich.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Teraz jest trudno o prace w niepelnym wymiarze bez wiekszego wyksztalcenia pozostaje tyranie fizyczne na caly etat i to nie jest lekka praca,spokojna.Praca jest teraz dla tych tylko co chcą pracować lub są pojętni.Nikt Ci taryfy ulgowej nie da w pracy o jakiej lekarka mowi,bo ona chyba nie wie co mowi i nie zna rynku pracy.
no moze tylko w zakladzie pracy chronionej bylo by lepiej? 

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
W zakladzie pracy chronionej tez jest tyranko i to nie male.Tam sie nikt nie przejmuje,ze jestes chory tylko robisz ciezko i za grosze,musisz tez szybko robic,tez maja wymagania nie male i ciezko sie do takiego zakladu dostac.
nie no, z pewnością znajdzie się zakład w którym nie będzie tyrańskiej pracy. U mnie teraz jest okey. No ale umowę mam do października 2013 roku a potem koniec. Moja praca w sklepie mi się b. podoba.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
To gratuluje Ralf dobrej pracy,szkoda,ze tak krotko ona trwa.Moze cos jeszcze w miare fajnego znajdziesz.Tyranska praca nie zawsze moze oznaczac zla prace.Moze byc ciekawa w miare.No i jak zmeczy tak fizycznie dobrze,to chyba dobre to jest dla zdrowia psychicznego,bo sie juz nie ma az tak sily myslec o problemach.
-
- zaufany użytkownik
Nie każdy ma tyle szczęścia co Ralf.
Nie każdy mieszka w Warszawie jak Ralf.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Nie kazdy jest Ralfem 

a co myslisz o pracy w ochronie? Lekarka nie musi wiedziec a Ty musisz przeciez za coś ŻYĆ.