sertralina wskazana w schizofrenii?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

sertralina wskazana w schizofrenii?

Post autor: fizia »

Tak sie zastanawiam czy nie poprosic moja doktorke o sertraline bo biore fluoksetyne ale niestety nie dziala. Tylko mam obawy przed sertralina bo czytalam ze zwieksza dopamine. Czy mozna ten antydepresant brac przy schizofrenii? Czy moze nie bo wywola psychoze?
y_ennefer
zaufany użytkownik

Re: sertralina wskazana w schizofrenii?

Post autor: y_ennefer »

Ponoć Asentra zwiększa dopaminę w dawkach od 150 mg w górę, więc jeśli będziesz brać w małych dawkach nie powinna dawać takiego efektu. A w schizofrenii, z tego co wiem, wszystkie antydepresanty trzeba stosować ostrożnie, każdy z nich może wywołać psychozę.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Ja biorę dawkę sertraliny 200 mg i nie mam y tym problemu. Po odstawieniu czuję się fatalnie. Mam schizofrenię paranoidalną i biorę też leki na to .
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Niby zwiększa. Na tyle nieznacznie, że jest stosowany w schizofrenii CHAd itd. Moim zdaniem najlepszy ssri. Czy powoduje psychozę... Na pewno nakręca, a jak sie człowiek nakręci i nagle przykładowo odkręci i zacznie myśleć niewłaściwie o tym, co narobił nakręcony, to czy to może doprowadzić do jakichś odczuć paranoicznych? Nie wiem, zastanawiam się i tylko gdybam. ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Na pewno jest to jakieś ryzyko, trudno oszacować jak duże. Osobiście chciałbym zachować balans pomiędzy psychozą, a obecnym stanem. Zastanawiam się czy można byłoby doprowadzić się do takiego nastroju, w którym to czułoby się lekką euforie, ale bez omamów i urojeń. Tak, tego bardzo bym chciał. Bez manii jestem nikim, cieniem samego siebie. Ponadto uważam, że to właśnie endogenna psychoza jest moim naturalnym stanem. Leki jako ciało obce przyczyniły się do zmiany mojej świadomości na jakościowo gorszą. Pomimo tego nie zalecam wam rezygnacji z prochów. Sam już zresztą nie wiem co lepsze. Ta imitacja życia, czy szaleństwo, ale przynajmniej wtedy czuję, że żyję. Z drugiej strony spokój jest zdecydowanie milszy od tego niezmierzonego lęku jaki towarzyszył mi w trakcie epizodu.

Na Twoim miejscu bym ryzykował, ale ja jestem nieco szalony pod tym względem i nie boję się aż tak bardzo. Polecam zatem, abyś stosowała się do zaleceń lekarza. Jeśli uzna on, że lek przez Ciebie wymieniony jest zbyt niebezpieczny to może idź za jego radą, a unikniesz nieprzyjemnych konsekwencji. Można także zrobić w ten sposób. Jeśli psychiatra zauważy u Ciebie niepokojące objawy lub spostrzeżesz to ty sama, zgłoś się do niego natychmiast. Szybka interwencja i powinno być po sprawie w razie czego :wink:
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”