sen

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

Post autor: misiek25 »

A ja cały czs śnię na jawię !
Cały czs śnię i ałyczs coś mi sie wydaje!
skorpion :0)
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

sniff3r pisze:siemanko. jestem tu nowym ... a czasami było ostro
Czy mamy pogratulować, że zamierzasz do "nas" dołączyć ? Przejrzyj, proszę dokładniej to forum.
Navajo22
zaufany użytkownik

Post autor: Navajo22 »

Ja też dużom śnię, ale niestety są to często koszmary, np. szatan-czarodziej przejmuje nade mną konrolę, gonią mnie dzikie zwierzęta, Amerykanie strzelają do mnie z karabinu, a najczęściej mi się śni, że mój dom eksploduje. Mimo wszystko jednak lubię spać.
Zimbabwe, Dakota, Jerusalem
Awatar użytkownika
cyborginia
bywalec

do sniff3r

Post autor: cyborginia »

hej kolego nowy

ja tez przez drugi trafilam na oddzial ... lepiej idz do psychiatry po im glebsze stany psychotyczne tym dluzsza rehabilitacja .... jA 1,5 ROKu sie z tym zmagam i dobrze radze, samemu nie da rady
Awatar użytkownika
x
bywalec

Post autor: x »

a jak na was działa niespanie? przeczytalam ostatnio dziwną rzecz, ze doraźnie "niespanie" przez 2-3 doby moze dac poprawe nastroju. Ja sie boje niespac.

Przeczytalam to na stronie o Borderline.
zastanawiam sie czy to mzoe nie dziala na takiej zasadzie ze podanie w małej ilosci czegos co wywoluje chorobe moze ta chorobe wyleczyc(( zasada homeopatii)
Choć z drugiej strony myslac w ten sposób schizo moznaby leczyc amfą...

wklejam link http://bpd.szybkanauka.net/
"najpierw jestes kobietą, potem artystką, dopiero potem schizofreniczką, a nie odwrotnie..."
Awatar użytkownika
jeremi
zaufany użytkownik

Post autor: jeremi »

tak wracając do tematu to ja mam sny prawie codziennie.. i nie chcę ich raczej. bo bolą.. bardzo bolą.
często zdarzają się świadome sny - lubię się wtedy zabijać, jest pięknie.. cudownie..
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Ja codziennie śnię, czesto mam świadome sny, w ktorych skacze sobie z okna, ale nie zabijam sie, tylko laduje bezpiecznie na ziemi :)
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Sen

Post autor: hvp2 »

Ja śnię nieomal każdej nocy. Wiele z tych snów to takie "sny fabularne"
tzn. rozbudowane i z akcją. Natomiast - co ciekawe - bardzo rzadko śnią mi się żywi - znajomi/bliscy - ludzie, a częściej ludzie zupełnie nie znani.

Zwłaszcza lubię sny o górach!!!! :)
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

Mnie się niemal codziennie coś śni, ale rzadko pamiętam co mi się śni. Sny mam więc często. Co jest ciekawe sny mam realistyczne, ale zawsze jest element nierealistyczny, coś niemożliwego do spełnienia albo nie zgodnego z rzeczywistością. Rzadko, ale czasami mam sny "pokręcone" zupełnie, w ogóle oderwane od rzeczywistości
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
bogdan
zaufany użytkownik

Post autor: bogdan »

IRAs pisze:A ja bardzo często gdy śpię, to dopadają mnie lęki. Dzisiaj znowu miałem taki atak.
Jak wyzej.

Czesto snie swiadomie, ale od paru, moze od parunastu juz miesiecy miewam koszmary. Najczesciej w postaci jakichs konfrontacji. Przerazajacy lek, albo sny, w ktorych ja jestem okrutny, po czym nagle sam przenosze sie do ciala ofiary, ktora podpalilem. Czasem nie moge przez to wstac.

Czesto jednak doznaje we snach roznych objawien. Dowiaduje sie czegos o karmie itd. Sny to alternatywna rzeczywistosc.
dash
bywalec

Post autor: dash »

śnię prawie codziennie, raz pamiętam co mi się śni raz nie. Miewam różne sny, dziwne, koszmarne, przyjemne :P mniej lub bardziej realistyczne i tak sobie śnię :). Lubię spać, sen jest dla mnie bardzo często ucieczką od problemów dnia codziennego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Adam S
zarejestrowany użytkownik

Re: sen

Post autor: Adam S »

Ja nieraz mam wrażenie, że podczas snu jestem normalny - mogę sobie przypomnieć dawno niewidzianych ludzi, chociaż normalnie nie pamiętam nikogo, kogo aktualnie nie widzę, nawet jak jest w drugim pokoju. Poza tym mam po przebudzeniu wrażenie, że z moim afektem jest w porządku.

dodano:
biorę maksymalną dawkę Abilify (30 mg na dobę).
poza tym fragmenty snu czasem mylę ze wspomnieniami, co nie jest kłopotliwe, bo wspomnienia nawet poprzedniego dnia są tak słabe, że je ignoruję:P
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Bardzo rzadko śnię. Na ogół nie pamiętam co mi się przyśniło. Miałam kiedyś wspaniały sen- byłam normalna i miałam zdolności parapsychiczne. Nie byłam chora psychicznie i byłam kimś wyjątkowym.
To byłoby straszne, gdybym nie mogła śnić z powodu mojej choroby.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Bezpieczny
zaufany użytkownik

Post autor: Bezpieczny »

Ja śnię często, ale nie pamiętam zwykle co śnie. Ale z tych snów które pamiętam, to musze powiedzieć że mam mocno zakręcone sny - dużo elementów nierealnych, niemożliwych przeplatanych z realnymi.
Nasz prezydent ? NIE mój!
http://www.bronislawkomorowski.info.pl/
http://www.bronislawkomorowski.tk/

Cudak Tusk i jego cudy: http://www.tuskwatch.pl/ <- rewelacyjna strona.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Ja mam problemy ze snem, ale jak już śpię, to śnię na całego. Z tego powodu z reguły nie pamiętam, co mi się przyśniło i czasami pod wieczór dopiero przypomni mi się, jaki miałem sen. Sny są odzwierciedleniem mojego stanu zdrowia. Im zdrowszy się czuję na jawie, tym zdrowszy czuję się we śnie i sama jego treść jest zdrowsza.

(Btw. ostatnio śniło mi się, że moja pani doktór miała depresję, bo przytyła kilka kilo :-D)
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Ostatnio, po kolejnej zmianie dawki leków, mogę śnić. Biorę teraz olanzin 5 mg i znów miewam niesamowite, realistyczne sny. A bałam się, że już nic mi się nie przyśni. :)
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Post autor: wowo »

zdarza mi się że śnie o tym że objawy wróciły i jestem chory, lub ktoś z rodziny jest chory, dla mnie koszmar, kiedy sie przebudze szybka analiza swojego umysłu i jestem szcześliwy że to tylko sen.
Awatar użytkownika
zjawa
zaufany użytkownik

Post autor: zjawa »

szczerze mowiac zazdroszcze ludziom ktorzy maja sny :roll: mi sie nic nie snilo od kilku lat :( a tak naprawde to moje zycie to jeden wielki sen...
być może zdąże ułożyć jeszcze wszystko przed śmiercią...
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

Przypomniał mi się dzisiejszy sen. Anglia została podzielona na dwa klany poprzez kłótnię między jednym baratem a drugim. Pokłócili się o, nie wiem, kawał chrzanu, serio, mój ojciec to potwierdził w tym śnie, że taka była historia Anglii. I napierdzielali Ci drudzy z powodu chrzanu, strzelając z kuszy mocno i śmiertelnie, a czasem się dając wpuścić w maliny w moje miejsce, znaczy w piwnicę. I tam, w piwnicy, my im wymachiwaliśmy sklejką, a nawet nie sklejką tylko takim czymś, czym były podbite od strony ściany półkotapczany. I mówiliśmy, i ja też rozumiałem jako wódz (choć mi było trochę wstyd), że nie będę się z nimi bił (odmawiam walki) i walczył (nacierali jak szaleni), gdyż o to waśnie chodzi Francuzom i starają się nas podzielić, aby podbić. Do tego jeszcze doszedł Woody Allen, nie wiem skąd, ale on w sumie w końcu wspierał ten pacyfistyczny trud albo nawet mu przewodził. Fajny sen?

Ktoś potrafi wytłumaczyć ten sen?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Moim zdaniem wygląda na to, że historia Anglii jest mocno schrzaniona. A bardziej na serio to chyba nałożyły Ci się we śnie dwa tematy: jeden to jakieś rodzinne walki i napięcia, a drugi to "historia Anglii", o której wspomniał ktoś niepostrzeżenie w TV.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”