[ankieta] Smoleńsk 2010 - wypadek czy zamach?

Moderator: moderatorzy

Smoleńsk 2010 - wypadek czy zamach

Czas głosowania minął ndz lis 20, 2011 1:22 am

Zwykły wypadek
3
21%
Błąd pilotów
1
7%
Błąd wieży kontrolnej
1
7%
Zamach, celowe spowodowanie tragedii
6
43%
Inne
3
21%

Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: [ankieta] Smoleńsk 2010 - wypadek czy zamach?

Post autor: Kamil Kończak »

zbyszek pisze:[ Dlaczego czarnych skrzynek ani samego wraku już dwa lata po katastrofie ciągle jeszcze nie ma w Polsce ?

A motyw ? - Według mnie wystąpienie Lecha Kaczyńskiego na wiecu w Gruzji całkowicie wystarcza.
Dlatego, że Rosjanie zachowują się tak jakby dokonali zamachu. To jednak nie znaczy, że zamach miał miejsce. Wykorzytali sprzyjające dla nich okoliczności do tego aby odegrać rolę zamachowców. Rozumiem, że nie trafia do Ciebie ten argument? A co z Casą? Czy tych dwóch katastrof nie należy ze sobą łączyć?

O tak - Lech Kaczyński - wielki mąż stanu swoim wystąpieniem rozwścieczył Rosjan do tego stopnia, że zorganizowali zamach. Polska musi być na prawdę wielkim graczem na światowej arenie.
Gdyby to pisał ktoś inny to mógłbym jeszcze zrozumieć.
Dla mnie Zbyszku jesteś ciekawym materiałem na psychoanalizę :)

I jeszcze jedno pytanie : czy przy obecnej technice Amyrykanie, Chińczycy nie powinni znać prawdy o katastrofie? W imię czego zachowują te informacje dla siebie?
Teza o katastrofie ma dla mnie jedynie sens jeśli idzie wespół ze stwierdzeniem, że odtwarza się stary podział świata z czasów żelaznej kurtyny przy aprobacie/ cichym zezwoleniu USA.
Ale czy to prawda?
Ostatnio zmieniony pt paź 26, 2012 11:47 pm przez Kamil Kończak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

Kamil R J pisze:O tak - Lech Kaczyński - wielki mąż stanu swoim wystąpieniem rozwścieczył Rosjan do tego stopnia, że zorganizowali zamach. Polska musi być na prawdę wielkim graczem na światowej arenie.
Nie dostrzegłeś drugiego ramienia argumentacji Zbyszka. Gdyby bowiem Kaczyński, Prezydent RP, dorwał się nie ponownie, bo to przecież jego brat aspiruje na stanowisko premiera od wielu lat bez większego skutku, to by wykosił wszystkich Polaków, którzy mentalnie są za ZSRR jeszcze. Zrobiłby to z tego swojego stanowiska nieobdarzonego co prawda wielkimi kompetencjami, ale wszyscy wiemy, że bliźniacy porozumiewają się telepatycznie.
Jest coś takiego jak mentalna mniejszość ZSSRowska w RP. Jeśli jeszcze nie wierzysz włącz TVN albo kup GW i szukaj znaków między wersami. Ich właśnie chciał wytępić ś.p. Lech Kaczyński. Całkiem, z korzyścią dla Polski.
Ostatnio zmieniony pt paź 26, 2012 11:51 pm przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

A wyślesz mi jakąś wielką lupę? :) Podoba mi się Twoja ironia.

A tak poza tym dzięki katastrofie Jarosław prawie został prezydentem!
Znając mesjanizm Polaków Rosjanie wiedzieliby czym skończy się taki zamach.

the formless."

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Kamil R J pisze:A wyślesz mi jakąś wielką lupę? :) Podoba mi się Twoja ironia.
Jaką lupę? Jaka ironia? A dziękuję dziękuję. :_)

Spotkałeś kiedyś prawdziwego ruska? Gdybyś spotkał, to byś nie pytał o to, czy pisze poważnie. Ale jeśli nawet nie spotkałeś. Popatrz na Putina - blondyn z zakolami, z wklęśniętym czołem, z okapem z czaszki w okolicach brwi chroniącym go przed promieniowaniem UVA i UVB, plaskatym nosem i szeroką szczęką. I masz ruska. Który w dodatku był w KGB. ;)

I świetnie, że wspominasz o roli Jarosława, która potencjalnie jest wiele większa. Z tego miejsca przysięgam Wam, że uwierzę w ten cały zamach, jeśli tylko Jarosław zginie w podobny, zagadkowy sposób.
Ostatnio zmieniony sob paź 27, 2012 12:26 am przez antygratis, łącznie zmieniany 1 raz.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No lupę aby mógl dojrzeć miedzy wierszami w GW słowa samego Putina :)

the formless."

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Mogę Ci dać tylko szkło kontaktowe. :lol:
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ale szkło kontaktowe to chyba ironia prawda? Ono ma zaciemniać wszystko a nie przybliżać prawdę przecież...

the formless."

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Wiesz co? Nie wiem czy zaciemniać czy rozświecać w sumie. Ja tylko z tego czerpię informację.

Myślę, że w oparciu o polskie prawo konstytucyjne należałoby wysnuć śmiało wybiegającą w przód prognozę pt. "Ile mógłby zdziałać Prezydent RP" w ciągu do końca kadencji (bo to, że swoją obecnością w Gruzji im tak namieszał w mapie geopolitycznej już ustaliliśmy). A później się zastanawiać dlaczego strącili swoim smrodem jego, a nie Jarosława Kaczyńskiego.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No przecież Jarosław też miał polecieć ale w ostaniej chwili zrezgnował chyba z powodu choroby matki...

Czyżby jego matka zniweczyła plany rosyjskiego mocarstwa?

the formless."

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Ok, ruscy mieli takie radary, że wiedzieli już o chorobie matki, zanim ta zachoruje. Ba, a może sami ją otruli jakimiś dioksynami, aby Jarosław teraz mógł głosić niewiarygodne (widzieliście to jak napisał ostatnio list do Króla Anglii, aby ten wpłynął na negocjacje WB z resztą Państw UE w sprawie budżetu wspominając o Jałcie?) teorie i tracił poparcie. W taką teorię jestem skłonny uwierzyć. :P
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

A tak poza tym Kaczyński jest rusofobem. Przecież Rosjanom jest na rękę kiedy Polacy są napuszczani przeciwko ich narodowi.

the formless."

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Tak też właśnie napisałem. Zabili mu brata, bo to, że on żyje i głosi, co głosi jest im na rękę. Ok, już wierzę, że to był zamach bombą, a nie ruskim smrodem.
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

Rosja jest słaba jak i Polska! Rosjanom nieopłacałoby się rozwalać tego samolotu!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
ocean
zaufany użytkownik

Post autor: ocean »

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 1:02 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

ocean pisze:napina się tak mocno ale jednocześnie tak nieskutecznie, że ta właśnie propaganda nie sięga tak głęboko jakby oni chcieli i są pokłady zwykłej ludzkiej wrażliwości, do której oni nie mają wstępu.... są pokłady zwykłej ludzkiej wrażliwości, do której oni nie mają wstępu. I nie będą mieć tego wstępu nigdy. I jasny szlag ich trafia
Przykro mi bo specjalnie w pocie czoła ostrzyłem sarkazmy i myślę to da się zrozumieć odebrać po ludzku. Nic mnie jeszcze nie trafiło.
ocean
zaufany użytkownik

Post autor: ocean »

...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 1:02 pm przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marek-sportowiec
nadużywający
nadużywający
Kontakt:

Post autor: marek-sportowiec »

W POLITYCE JEST WSZYSTKO USTAWIONE I WYGRYWA TEN, który i tak ma wygrać i by wygrał! ŹLE W POLSCE NIE JEST! CI POLITYCY ZDECHLI I TAK ZA MĄDRZY NIE BYLI BY DO RUSKICH LECIEĆ! KACAPY SĄ NARODEM GŁUPIM! ROSJA POLSKI NIE WCHŁONIE! PUTIN Z CHINAMI BOMBY ATOMOWE BĘDĄ WALIĆ NA UK, niemców i USA jakby co! W POLSCE NIE MA CZEGO ROZWALAĆ I CO KRAŚĆ! WĘGLA MAMY TROCHĘ I I ZIEMI! RYB ŁOWIMY MAŁO! URANU NIE MAMY UND DIAMENTÓW I ŻŁOTA! TROCHĘ TRZODY UND BYDŁA I CZIKENÓW! SKORO ICH ROZWALILI TO MUSIELI TO ZROBIĆ! POLSKA POWINNA ZRYWAĆ WSZYSTKIE KONTAKTY POLITYCZNE, które są niepełopłacalne! POLSKA MUSI PIENIĄDZE ZARABIAĆ A NIE JE TRACIĆ! W TEJ POLSCE NIC NIE MA! NISKIE RENTY, wypłaty mizerne i emerytury na nic nie starczące!
Pierwsza wojna atomowa nadchodzi! Nie pomogą pojazdy czy broń palna! Armia jest zbyteczna! Wojacy się nie przydadzą! Zasobów coraz mniej, bo są marnotrawione bezlitośnie przez samego człowieka!
Puss djevel Dreng, øl rødhåret bjørn.
taurus-piskus
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

ocean pisze: wulgaryzmy użyte w pewnych formach expresji nie powinny być kasowane z automatu. Czy to automatyczne kasowanie ma niby pokazać jacy to my jesteśmy kulturalni?
Pisałem o tym już wiele razy, także Zbyszkowi na pw. Na razie bez żadnego skutku.

the formless."

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

przeglosowany pisze:.. Zamordowali te wszystkie osoby, bo Kaczyński gdzieś wystąpił?
Przecież to wystąpienie zablokowało moskiewską ekspancję na Zakaukaziu ! Kaczyński uratował Gruzję przed podzieleniem losu Czeczenii. Kaczyński swoim wystąpieniem pokrzyżował na długo plany Moskwy w tym regionie. Musieli się wściec, gdy to zrobił. Czy tego nie oglądałeś ?
przeglosowany pisze:...a mnie się wydaje, ... że to skrzydło odpadło i cały samolot zrujnował się w powietrzu dlatego...
To raczej niewyobrażalne ! Skoro nawet odpadło całe skrzydło, to dlaczego miałyby przestać działać czujniki w drugim skrzydle, skoro one są niezależne. W jaki sposób przez odpadnięcie skrzydła na ziemię nie spadł kadłub z pozostałym skrzydłem tylko cały samolot posiekał się w powietrzu na części ? Każdy fizyczny proces musi mieć swoją przyczynę i wszystkie te procesy są w katastrofach lotniczych dokładnie badane i zwykle co do szczegółów wyjaśnione.
przeglosowany pisze:... Jest coś takiego jak mentalna mniejszość ZSSRowska w RP. ... Ich właśnie chciał wytępić ś.p. Lech Kaczyński. ...
Niczego takiego nigdy z pewnością nie było ! Chyba wziąłeś ten pomysł z GW. Nie rozprzestrzeniaj proszę takich pomówień. Kaczyński chciał ich tylko odsunąć od władzy i nic więcej, bo chyba jest dziś dość widoczne, że nie sprawują oni tej władzy z korzyścią dla Polski.
Kamil R J pisze:A tak poza tym Kaczyński jest rusofobem. ....
A to skąd wziąłeś ??? Skąd takie dziwaczne pomysły, też w GW ?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Zbyszku - nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz miałem GW w ręku. W całym życiu może parę razy. Od tak inteligentnej osoby jak Ty na prawdę oczekiwałbym więcej... Rozumiem jednak, że w przypadku katastrofy u większości osób inteligencja odchodzi na bok kiedy w grę wchodzą emocje i osobiste poglądy.

Przecież to tylko Twoja opinia, że śp. Lech Kaczyński cokolwiek zablokował a nie żaden fakt.

W swoim zacietrzewieniu nie zauważyłeż Zbyszku, że Przegłosowany najzwyczajniej w świecie ironizuje.
Niestety jest też tak, że przeważnie kiedy się z Tobą rozmawawia nie czytasz co druga osoba napisała.
Stąd tak na prawdę to nie jest rozmowa tylko wymiana poglądów i próba zakrzyczenia.
Napisałem np. że przecież była także katastrofa Casy gdzie zginęła generalicja.
Jeśli człowiek bez emocji prześledzi wiele wydarzeń poprzedzających katastrofę smoleńską i na bok odłoży swoje poglądy na temat GW, lustracji, Putina , swoje sympatie polityczne to takie chłodne myślenie może przynieść o wiele więcej pożytku.

Oczywiście nie uważam aby Kaczyński nienawidził Rosjan jako narodu. Jednak obaj bracia nigdy nie prowadzili normalnej polityki zagranicznej. O ile Tusk przegina w drugą stronę to oni zawsze budowali swoją pozycję na antagonizmach. Oni nigdy nie mieli dystansu do siebie - wystarczy sobie przypomnieć ich wieczne oburzenie np. w przypadku arykułu w drugorzędnej gazecie niemieckiej gdzie porównywano ich do kartofli.
O ile Tusk jest lizusem o tyle oni prowadzili w stosunku do państw ościennych politykę roszczeniową.
Byli wiecznie niezadowoleni i na każdym kroku oczekiwali przeprosin, tego aby traktowano nas lepiej ze względu na naszą bolesną przeszłość a nie terażniejszość. Pewnie powiesz, że znowu powtarzam jakieś stereotypy. Ale to działa w obie strony.

Niestety Polska nie doczekała się polityka, który by to wypośrodkował.

Tak więc zadam kilka prostych pytań :

1. Czy katastofę smoleńską może łączyć coś z katastrofą Casy?
2. Czy to wina Rosjan, że przed katastrofą polska polityka zagraniczna była wewnętrznie skłócona- gdzie prezydent z premierem kłócili się o samolot i o krzesło?
3. Czy to nie ten fakt doprowadził do tego, że miały się odbyć oddzielne obchody?
4. Czy nie jest normalnym, że w takim wypadku Putin zaprasza na nie swojego odpowiednika?
Poza tym oczywistym jest, że nie przepadał za Kaczyńskim z racji jego machania szabelką. Po wyczynach w Gruzji miał się spotkać z Kaczyńskim? Widział przecież to wewnętrzne skłócenie i wolał spotkać się z Tuskiem aby to jemu dodać punkty. Poza tym jak wspominałem - premier spotkał się z premierem.

Putin miał być ozdobą przy kampanii prezydenckiej Kaczyńskigo? Po Gruzji? To wszystko to jeszcze nie dowód na zamach.

5. Czy fakt, że lotnisko pod Smoleńskiem nie było przygotowane oznacza, że jest to równoznaczne z zamachem?
Czy Rosjanie nie mogli pomyśleć w ten sposób : my się nie będziemy starać zbytnio : fajnie by było gdyby się rozbili ale nie będziemy w to maczać bezpośrednio paluszków bo
: Czy w dobie takiej techniki inne wielkie mocarstwa nie znają prawdy na temat katastrofy? Chiny, USA?
Co zrobiły z wiedzą? Przehandlowały już ją czy zrobią to w przyszłości? Rosjanie nie mieliby pewności czy te kraje pójdą na układ i zachowają informacje dla siebie.

7. Czy chore ambicje i oderwanie od rzeczywistości, także pewna nienawiść do państwa rosyjskiego nie były przyczyną tego, że Kaczyński za wszelką cenę chciał zorganizować te obchody w takim a nie innym kształcie?
Ten człowiek był całkowicie zanużony w przeszłości.

8. Czy gdyby zamach motywowany był zwykłą zemstą nie ośmieszałoby to rosyjskiego mocarstwa?
Jeden mały Kaczyński zatrzymał imperialne plany Rosji... Przecież dzięki jednemu newsowi w światowych mediach Kaczyński stałby się globalnym bohaterem, bogiem. Wystarczyłoby tylko aby wyciekły informacje od państw które mają odpowiednie technologie w przestrzeni kosmicznej.
Gdyby zdecydowali się na zamach musieli mieć pewność, że cały świat będzie milczał.

Czy Kaczyński miał realne szanse na powtórną elekcję?
Dlaczego Rosjanie skoro są tak wytrawnymi graczami ( w oczach łówców teorii spiskowych) nie doprowadzili do tego, że Tusk razem z Kaczyńskim wsiedliby do jednego samolotu i w ten sposób pozbyliby się jeszcze większej ilości wrogów?

Pytania można mnożyć ale i tak nikt nie chce na nie spokojnie odpowiadać. Liczą się emocje i poglądy.

the formless."

ODPOWIEDZ

Wróć do „polityka”