praca na temat sch.

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Gabber24
zaufany użytkownik
Kontakt:

praca na temat sch.

Post autor: Gabber24 »

Witam wszyskich internautów!!!
Jestem studentem Gdańskiej wyższej Szkoły HUmanistycznej i pisze właśnie prace dyplomową na temat:"Schizofrenia.Skutecznoś wybranych metod terapeutycznych"
czy możecie mi drodzy internauci co kolwiek powiedzieć na temat metod z którymi się spotkaliście i przyniosły one jakikolwiek dobry skutek?
z góry dziękuje za informację
Tomasz B gabba20@wp.pl
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Witaj Tomek,
sam nie wiem jakim cudem z tego wyszedłem. Mam wrażenie, że schizofrenia wiąże się z jakimś stresem, który co prawda "daje nam popalić", lecz go nie całkiem zauważamy. Wierzę, że czasami człowiekowi koniecznie potrzeba do zdrowia psychicznego czegoś bardzo konkretnego, a nikt tego nie widzi i nie wie co to jest. U mnie - chyba właściwe otoczenie, kochająca żona.
Z tego punktu widzenia dużą skuteczność powinna mieć psychoterapia głębi, jednak chyba tak nie jest. :(
btw. w sprawie maili zajrzyj tutaj: http://schizofrenia.evot.org/viewtopic.php?t=732
Gość

Post autor: Gość »

Dzięki wielkie Zbyszku :-)
jestem bardzo wdzięczny za odpowiedz i za przeztroge
Wiem jakim problemem jest choroba Schiz. ponieważ miałem "żut" (a dokładnie to się nazywa paragnom) mam 24 lata i wiem doskonale że moge jeszcze zachorować i bardzo się tego boję a zdrógiej strony bardzo mnie to ciekawi
Jestem rad że mogę zkożystać z waszych rad i opinii
i mam nadzieje że przyjmniecie mnie do swego grona internautów :-)
pozdrawiam wszyskich
TOMEK
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

Tome, czytaj to forum , a dowiesz się więcej. Ogólnie mogę ci poradzić zwrócić uwagę na tzw. higienę psychiczną: rób rzeczy spokojnie, bez stresu, bez paniki, odpoczywaj, namyślaj się nad tym co robisz i dlaczego, odprężaj umysł, słuchaj muzyki, dobrze się wysypiaj,
lecz także cały klasyczny repertuar cech dobrego człowieka np. nie oszukuj samego siebie, nie odkładaj konfliktów, lecz rozgrywaj je, tam gdzie na prawdę nie dajesz rady zrezygnuj i nie rób sobie wyrzutów sumienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”