JKM o paraolimpijczykach

Tu znajdują się inne popularne tematy nie związane ze schizofrenią.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: JKM o paraolimpijczykach

Post autor: eN »

moi pisze:Ale tu nie ma mowy o nadinterpretacji. JKM sam posłużył się daleko idącym uogólnianiem wrzucając wszystkich ludzi upośledzonych psychicznie, fizycznie i moralnie do jednego worka.
Cytuję JKM:
W tej rozmowie był jeszcze jeden wątek: Gość twierdził, że obrażam inwalidów porównując ich z debilami – pardon: „niepełnosprawnymi umysłowo o IQ poniżej 70” - jeśli ktoś nie zna definicji. Oświadczyłem, że to On obraża „niepełnosprawnych umysłowo” - twierdząc, że są czymś gorszym od człowieka bez dwóch nóg, na przykład. Odmówił ustosunkowania się do tego zarzutu...
Do tego jeszcze to zdanie o chorych psach - wytłumacz mi, co JKM miał na myśli, jeśli nie obrażenie niepełnosprawnych.
Cytuję JKM, wytłuszczenie moje:
Mój Rozmówca nadal jednak upierał się, że obrażam – twierdząc, na przykład, że kobieta z pryszczem stara się nie wychodzić z domu – więc pewno niepełnosprawni powinni też? Odpowiedziałem, że nawet chory pies stara się położyć w kącie i nie nawijać na oczy. Dowiedziałem się zaraz, że porównuję inwalidów do psów. Oświadczyłem, że nie: po prostu każdy inwalida stara się swoje kalectwo ukrywać.

Nie wierzę, moi, że nie rozumiesz tego, co napisał JKM.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

moi pisze:Zawsze tak jest, że JKM coś głupiego powie, a tłumaczenie jest takie, iż to wszyscy krytykujący są głupi i źle go zrozumieli. Tak samo było z niską szkodliwością społeczną lekkiej pedofilii forsowanej swojego czasu przez JKM.
Nie chcę wchodzić w szaty obrońcy JKM, konfrontując się z każdym bon motem, którego jest autorem. Akurat w sprawie, o której piszesz w tym temacie, nie masz racji, bo dajesz sobą manipulować, ulegając emocjom.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

eN_ pisze: Nie wierzę, moi, że nie rozumiesz tego, co napisał JKM.
Uważam, że jest to słowo przeciwko słowu. JKM musiałby przedstawić nagranie tej rozmowy, żebym mu uwierzyła po przeczytaniu tego, co napisał wcześniej o niepełnosprawnych.

Przeraża mnie kompletny brak krytycyzmu ze strony współwyznawców JKM. Ja daję sobą manipulować? A jak bardzo Ty jesteś zmanipulowany bezkrytyczną wiarą we wszystko, co mówi i pisze JKM?

Wyniki niepełnosprawnych sportowców często nie odbiegają od wyników tych pełnosprawnych (vide: Natalia Partyka). Natomiast wyniki JKM odbiegają wyraźnie od wyników innych polityków. Idąc tokiem rozumowania JKM, on sam jako polityczny nieudacznik (niepełnosprawny politycznie) powinien już dawno dać sobie spokój z polityką.

Pozdrawiam.m.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

We Włoszech widziałam wiele osób na wózkach robiących zakupy w supermarkecie. A u nas?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A u nas panuje przekonanie, że chory pies powinien się schować. Ukryć swoją niepełnosprawność.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

To nie jest przekonanie "a u nas". Każdy człowiek, który z jakiegoś powodu czuje, że nie powinien pojawiać się publicznie, zaszywa się w domu. Szczególnie osoby niepełnosprawne, które z natury muszą czuć dyskomfort związany z własnymi niedoskonałościami.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Sama jestem osobą niepełnosprawną i nie zaszywam się w domu z powodu swojej niepełnosprawności. Ale też nie dam sobie wmówić, ze jestem inna, czy gorsza. Twoje przekonania na temat niepełnosprawności, to właśnie efekt braku akceptacji ze strony społeczeństwa dla inności i odmienności. Innymi słowy - pewnego rodzaju ograniczenie mentalne. Szczególne widoczne w naszym zaściankowym społeczeństwie. Za granicą jest wielu aktywnych zawodowo i towarzysko niepełnosprawnych i nie wzbudzają oni niezdrowego zainteresowania (czy politowania) na ulicach, jak u nas.
Byłam za granicą, widziałam.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

moi pisze:Sama jestem osobą niepełnosprawną i nie zaszywam się w domu z powodu swojej niepełnosprawności. Ale też nie dam sobie wmówić, ze jestem inna, czy gorsza. Twoje przekonania na temat niepełnosprawności, to właśnie efekt braku akceptacji ze strony społeczeństwa dla inności i odmienności.

Moje przekonania? Gdzie ja pisałem, że uważam niepełnosprawnych za gorszych? Niepełnosprawność jest jedną z cech, która wyróżnia. Są inni, tak samo jak pełnosprawny jest inny od pełnosprawnego, ale wysportowanego, albo pełnosprawnego, ale mającego dwa metry i trzydzieści centymetrów wzrostu.
Innymi słowy - pewnego rodzaju ograniczenie mentalne. Szczególne widoczne w naszym zaściankowym społeczeństwie.
Którego Ty, Twoja rodzina i Twoi przyjaciele/znajomi jesteście częścią. Oczywiście sama zaliczasz się do tej lepszej.
Za granicą jest wielu aktywnych zawodowo i towarzysko niepełnosprawnych i nie wzbudzają oni niezdrowego zainteresowania (czy politowania) na ulicach, jak u nas.
Byłam za granicą, widziałam.
Ach te szklane domy...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie - "szklane domy". Każdy, kto był za granicą, w krajach Europy Zachodniej, widzi tę różnicę. Niepełnosprawni byli i są dyskryminowani w różny sposób w naszym kraju. Wypowiedzi Korwina są tego najlepszym przykładem: można niepełnosprawnego odruchowo wrzucić do jednego worka ze zboczeńcem, można też porównać go do chorego psa i kobiety z pryszczem na nosie. Wszystkie chwyty dozwolone.

Pozdrawiam.m.

PS:

Obrazek

Tak wygląda bycie niepełnosprawnym w naszym kraju.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

JKM:
1. Ze sportem nie ma to jednak wiele wspólnego – równie dobrze można by organizować zawody w szachy dla debili.

2. Jeśli chcemy, by ludzkość się rozwijała, w telewizji powinnismy ogladac ludzi zdrowych, pieknych, silnych, uczciwych, madrych - a nie zboczeńców, morderców, słabeuszy, nieudaczników, kiepskich, idiotów - i inwalidów, niestety.

3. Obejrzałem sobie klasyfikację medalową para-olimpiady. Nie ma tam prawie w ogóle państw afrykańskich. Tam zaraza nie dotarła. Ale to oznacza, że Murzyni niedługo podbiją świat. I wyrżną nas. Zaczynając od niepełnosprawnych.

4. Mój Rozmówca nadal jednak upierał się, że obrażam – twierdząc, na przykład, że kobieta z pryszczem stara się nie wychodzić z domu – więc pewno niepełnosprawni powinni też? Odpowiedziałem, że nawet chory pies stara się położyć w kącie i nie nawijać na oczy. Dowiedziałem się zaraz, że porównuję inwalidów do psów. Oświadczyłem, że nie: po prostu każdy inwalida stara się swoje kalectwo ukrywać.

:shock:
eN_ pisze:Z tego wpisu wszystko wynika. Na przykład to, że posługujesz się rozpalonymi, negatywnymi emocjami, zamiast chłodnym rozumowaniem. Przeczytaj jego wpis na spokojnie, zdanie po zdaniu.
Ty naprawdę serio to piszesz czy tylko starasz się napędzać dyskusję albo starasz się pokazać jak bardzo niekonwencjonalne masz poglądy? Naprawdę nie wiem po co wchodzisz w rolę obrońcy JKM (twierdząc przy tym, że nie to jest Twoim zamiarem). Jaki koń jest każdy widzi. Może więc napiszę jak ja to rozumiem. :)

ad. 1. W tym zdaniu JKM jasno postawił znak równości pomiędzy sportem uprawianym przez niepełnosprawnych, a "zawodami w szachy dla debili".
Na poziomie zupełnie abstrakcyjnym można by się zastanawiać jak JKM ocenia "debili", bo albo ocenia ich negatywnie, a tym samym starał się obrazić niepełnosprawnych zrównując ich z debilami albo posługując się sformułowaniem "zawody w szachy dla debili" starał się zdyskredytować sens wysiłków podejmowanych przez niepełnosprawnych, przyrównał ich wysiłki do czegoś nienaturalnego, nie na miejscu, pozbawionego sensu, mijającego się z celem, ocenianego negatywnie przez wypowiadającego słowa czy nawet śmieszącego go, jako że gra w szachy wymaga inteligencji, a nie to jest atrybutem ludzi chorujących na debi-lizm.

ad. 2. Taki Pan co twierdził, że sztuka powinna być wyłącznie wzniosła i monumentalna, bo inaczej sztuką nie jest, a człowiek taki a taki, bo inaczej nie jest człowiekiem, już kiedyś był...

ad. 3. Tutaj nazwał niepełnosprawność "zarazą", co już samo w sobie jest głupie, bo niepełnosprawnością nie można się zarazić. Myślę więc, że kolejny raz chodziło mu o obrażenie ludzi niepełnosprawnych. Przy okazji nie omieszkał też obrazić murzynów.

ad. 4. Tutaj analogicznie jak w przypadku ad. 1. widzi mądry Janusz w całej sytuacji paraolimpiady coś nienaturalnego, wbrew naturze i porządkowi rzeczy, nie na miejscu. Z kolei "nawet chory pies" potrafi zachowywać się bardziej naturalnie od paraolimpijczyków i lepiej "zna swoje miejsce".

Dla mnie ten sfrustrowany człowiek był zawsze żałosny. Zawsze raziła mnie jego niekonsekwencja w poglądach. Jeśli jest takim zwolennikiem indywidualnej wolności jednostki, to dlaczego wraz ze swoją tępą świtą szykanował podczas parad posła(nkę) Grodzką. Jej ciało, jej królestwo i zgodnie z indywidualną wolnością powinna móc się nawet przerobić na delfina, jeśli przyjdzie jej na to ochota. Tak samo paraolimpijczycy powinni móc robić to, co lubią, a debile grać w szachy. Ale, zapomniałem, to JKM, zwolennik i wyrocznia w sprawach wolności, ustala co wypada, a co nie wypada. Oczywiście i on ma święte prawo formułowania i wypowiadania swoich opinii. Ale ja również. Dla mnie on jest zwyczajnie żałosny i założę się, że tym, co stoi za jego postępowaniem jest szukanie rozgłosu za wszelką cenę, nawet rozgłosu niezdrowego. Nie potrafi zaistnieć w polityce, a jakoś wciąż istnieje w debacie. Istnieje - zdaniem niektórych oczywiście. Bo zdaniem większości i co ma odbicie w jego osiągnięciach politycznych jest on tylko chodzącą karykaturą poglądów, człowiekiem próżnym i żądnym poklasku, który powie każdą głupotę, aby tylko na chwilę zaistnieć w "debacie".
moi pisze:Idąc tokiem rozumowania JKM, on sam jako polityczny nieudacznik (niepełnosprawny politycznie) powinien już dawno dać sobie spokój z polityką.
Otóż to. Oczywiście masz rację, że Korwin nie powinien być traktowany szczególnie i inaczej i należy na niego nałożyć jego własną, socjodarwinistyczną siatkę. :)

A ten obrazek "DO GAZU" wcale nie jest obraźliwy dla Korwina, bo nie jest napisane do jakiego gazu i pozywając autora do instytucji państwowych występuje przeciw świętej wolności słowa, formułowania opinii i wolności artystycznej.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Myślałem, że potłuczemy posty i się trochę pokłócimy, a tu nic. :cry:
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

eN jest teraz na spotkaniu forumowiczów w Kątach Rybackich, więc chyba nie bardzo jak ma Ci odpowiedzieć. Bo to on występuje tu jako advocatus diaboli.
Reszta osób chyba nie jest zainteresowana tym tematem.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Bo to on występuje tu jako advocatus diaboli.
Faktycznie tak jest. Z Tobą nie mógłbym się tu pokłócić, bo, jak zazwyczaj zresztą, się zgadzamy. ;)

Pozostaje mieć nadzieję, że wróci ze zlotu pełen sił i krzepki jak nigdy. :D I się pokłócimy. ;)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Też jestem ciekawa, czy odpowie w temacie.
Mój mąż, również konserwatywny liberał, broni JKM. Ten bezkrytycyzm wyznawców Korwina przeraża mnie.

A ludzie jednak o tym dyskutują. Dziś dwie sprzedawczynie w sklepie rozmawiały o opinii JKM na temat paraolimpiady. Były za tym, żeby Korwina ekskomunikować ;)
Moim zdaniem facet jest skończony w oczach zwykłych zjadaczy chleba, którzy być może zagłosowaliby na Nową Prawicę, np. z braku lepszych dla nich kandydatów.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

moi pisze:Mój mąż, również konserwatywny liberał, broni JKM. Ten bezkrytycyzm wyznawców Korwina przeraża mnie.
W tej kwestii też go broni? Byłbym Tobą, bym mu lutnął. :P
moi pisze:A ludzie jednak o tym dyskutują.
Ze strony JKM co to jest - zwyczajna i w dodatku żałosna próba zaistnienia.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Janina Ochojska na swoim blogu odpowiada Korwinowi-Mikke:

Bardzo podziwiam niepełnosprawnych sportowców, wiem ile potrzeba wysiłku i samozaparcia, żeby poruszać się pomimo trudności. Oni nie mają takich ułatwień i nie są tak finansowani jak sportowcy zdrowi. (…) Nie będę się chowała w domu, nawet kosztem estetycznych uczuć pana Korwina. Jeszcze tylko marzy mi się, żeby media i politycy zaangażowali się bardziej w pilnowanie przestrzegania przepisów, które nakazują dostosowywanie budynków i innych przestrzeni. (…) Wczoraj Prezydent RP ratyfikował konwencję ONZ o prawach osób niepełnosprawnych. Nasze sukcesy (osób niepełnosprawnych) nie są papierowe, mam nadzieję, że przestrzeganie tej konwencji nie będzie się odbywało tylko na papierze.
Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

eN ma Internet w telefonie, ale nie chce mu się odpisywać, bo to wymagałoby nie lada uporu. Tym bardziej, że nie zgadza się ze zdaniem przegłosowanego. JKM ma swoje słabe strony, lecz z logiką najczęściej jest za pan brat.
Mniej emocji, więcej rozsądku i nie doszukujcie się czegoś, czego w jego wypowiedziach nie ma.
Ostatnio zmieniony sob wrz 08, 2012 7:29 pm przez eN, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Jego sposób argumentacji logiczny? Dobre sobie! :D

Zrobię teraz tak jak on, ok?

Miejsce niektórych politycznych pajaców, sądząc choćby po ich osiągnięciach w dziedzinie polityki, jest w cyrku albo w kabarecie. Na polu polityki się niestety nie sprawdzają, a więc w myśl swoich własnych założeń, że jeśli nie jest się w czymś kolosem powinno się skulić ogon pod siebie i odejść, ustąpić miejsca lepszym ludziom. Nawet kulawe psy to rozumieją.

A teraz. Logicznie rzecz biorąc, to ja wcale nie pisałem o Korwinie tylko ogólnie, też w ogóle nie porównałem go do głupszego od psa, bo wcale nie o nim pisałem, i w ogóle też napisałem tylko, że ludzie są lepsi i gorsi oraz różni, przez co jedni są w czymś lepsi, a w czymś gorsi od innych. Napisałem samą prawdę obiektywną i więc jestem bardzo logiczny i posługuję się tak sprawną argumentacją, że ja pierdziu, po prostu mistrz retoryki ze mnie, ah, jaki jestem wspaniały. :D
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

:lol:

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

No wiesz, logika nie zajmuje się wartościowaniem. Albo jakieś zdanie jest prawdziwe, albo nie jest. Jeśli mieszać do tego uczucia, to można różnie te zdania interpretować, jednak prawda pozostanie prawdą, a fałsz fałszem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „tematy dowolne”