ubezpieczenie
Moderator: moderatorzy
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
ubezpieczenie
Może ktoś się orientuje, czy pracując na zlecenie, jest się ubezpieczonym? Mam tu na myśli ubezpieczenie zdrowotne.
Re: ubezpieczenie
Chyba tylko umowa o pracę zapewnia ubezpieczenie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Możesz iść do lekarza i taniej kupować leki, ale nie przysługuje Ci zwolnienie (płatne).
Ani urlop (płatny).
Lata i składki do emerytury są natomiast naliczane.
Ani urlop (płatny).
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
No to nie będę ubezpieczona od początku lipca do końca września. Co mam zrobić? Znów pisać wniosek o rentę? Rozmawiałam dzisiaj z lekarką i powiedziała, że przy zleceniu chyba odprowadzane są składki na ubezpieczenie zdrowotne, ale kazała mi się dowiedzieć.
Jeśli renta została mi przyznana do 30 czerwca, to kiedy muszę złożyć dokumenty?
Jeśli renta została mi przyznana do 30 czerwca, to kiedy muszę złożyć dokumenty?
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Nie chcę żadnego zwolnienia ani urlopu, po prostu chciałam móc się leczyć.mariii pisze:Możesz iść do lekarza i taniej kupować leki, ale nie przysługuje Ci zwolnienie (płatne).
Ani urlop (płatny).
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
mariii pisze: Lata i składki do emerytury są natomiast naliczane.
Umowa zlecenie podlega składkom ZUS, jeśli zostaje zawarta z własnym pracownikiem lub z osobą, która nie ma żadnego innego tytułu rodzącego obowiązek ubezpieczenia.
Poza tym, z tego co wiem, bez ubezpieczania zdrowotnego nie można leczyć się ani kupować refundowanych leków (dlatego była cała batalia z lekarzami o to, że mieliby sprawdzać komu nalezą się leki refundowane, czyli kto jest ubezpieczony, a kto nie).Możesz iść do lekarza i taniej kupować leki,
Pozdrawiam.m.
Wydaje mi się, że leczenie psychiatryczne nie wymaga ubezpieczenia, ale trzeba to sprawdzić.
- milcząca czarna mery
- zaufany użytkownik
Tylko pewnie jeśli dostanę zajęcia na zlecenie, to będą one trwały do czerwca, bo zlecenie jest na jakiś czas, prawda? Jeśli w lipcu już nie będę prowadziła zajęć, to nie będę już ubezpieczona?
Nie wiem, co robić, kiedy muszę składać wnioski o rentę? Czy ktoś może mi powiedzieć, jeśli renta kończy się 30 czerwca, to kiedy muszę złożyć dokumenty, żeby od 1 lipca być ubezpieczoną? Nie znam się na tym, wszystko jest dla mnie strasznie skomplikowane i stresujące, takie formalności mnie zupełnie przerastają, nie umiem, nie znam się na takich rzeczach, czemu życie jest takie trudne?
Nie wiem, co robić, kiedy muszę składać wnioski o rentę? Czy ktoś może mi powiedzieć, jeśli renta kończy się 30 czerwca, to kiedy muszę złożyć dokumenty, żeby od 1 lipca być ubezpieczoną? Nie znam się na tym, wszystko jest dla mnie strasznie skomplikowane i stresujące, takie formalności mnie zupełnie przerastają, nie umiem, nie znam się na takich rzeczach, czemu życie jest takie trudne?
To jest ważne 30 dni dłużej niż trwa umowa 

Mi, jak się renta kończy, tak z 2-3 miesiące przed, przychodzą papiery z ZUS-u do wypełnienia, które trzeba złożyć w ZUS-ie, żeby się ubiegać o rentę. Myślę, że u ciebie będzie tak samo.
A ubezpieczenie zdrowotne jest potrzebne u każdego lekarza - nawet psychiatry. Po prostu jak ktoś przychodzi regularnie do lekarza, to nie wymagają od niego każdorazowego pokazywania dowodu ubezpieczenia.
A ubezpieczenie zdrowotne jest potrzebne u każdego lekarza - nawet psychiatry. Po prostu jak ktoś przychodzi regularnie do lekarza, to nie wymagają od niego każdorazowego pokazywania dowodu ubezpieczenia.

Znalazłam artykuł, w którym mowa o leczeniu psychiatrycznym.
Ponadto prawo do świadczeń opieki zdrowotnej mają:
*osoby z zaburzeniami psychicznymi (w zakresie psychiatrycznej opieki zdrowotnej),
http://prawa-pacjenta.wieszjak.pl/pacje ... dczen.html
Ponadto prawo do świadczeń opieki zdrowotnej mają:
*osoby z zaburzeniami psychicznymi (w zakresie psychiatrycznej opieki zdrowotnej),
http://prawa-pacjenta.wieszjak.pl/pacje ... dczen.html
Mi każą pokazywać raz na 3 lata ubezpieczenie u psychiatry!!!!
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Chyba od nowego roku zmieniło się. Muszę każdorazowo gdy przychodzę po receptę pokazać podbitą książeczkę zdrowia, a psychiatra ją kseruje i włącza do dokumentacji. Wcześniej tylko pytała czy aby na pewno mam ubezpieczenie, bo jak bym nie miał, to będzie płacić karę.Ralf pisze:Mi każą pokazywać raz na 3 lata ubezpieczenie u psychiatry!!!!
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Jeśli jest to jedyne źródło zatrudnienia, to istnieje obowiązek pracodawcy płacenia składki zdrowotnej. Wiem to raczej na 100% od znającej bardzo dobrze przepisy osoby.milcząca czarna mery pisze:Może ktoś się orientuje, czy pracując na zlecenie, jest się ubezpieczonym? Mam tu na myśli ubezpieczenie zdrowotne.
Inaczej jest w przypadku rodzaju umowy zlecenia - umowy o dzieło. W wypadku takiej umowy składka zdrowotna jest dobrowolna.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.