sen

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Gość

sen

Post autor: Gość »

Czy schizfrenicy śnią? bo wyczytałem że brak fazy REM (marzenia senne) może być objawem problemow psychiatrycznych i psychologicznych? a wiec sorry za głupie pytanie - czy śnicie??????
Gość

Post autor: Gość »

śnimy,śnimy i to JAK.... :roll:
Ewa

Post autor: Ewa »

że tak napiszę... : hihihi :D
Awatar użytkownika
Paweł
zaufany użytkownik

Post autor: Paweł »

oczywiście że śnimy nawet nieraz tak realistycznie iż po przebudzeniu z trudem wracam do że tak powiem reala
Awatar użytkownika
aaa
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: sen

Post autor: aaa »

A ja o kiedy... BARDZO żadko :(
"Pobyt w szpitalu grozi kalectwem lub śmiercią"
-- http://pl.youtube.com/watch?v=ryyo9CqyeSI --
IRAs
zaufany użytkownik
Status: Elektronik
Gadu-Gadu: 999969
Kontakt:

Post autor: IRAs »

A ja bardzo często gdy śpię, to dopadają mnie lęki. Dzisiaj znowu miałem taki atak.
.::IRAs::.
One
zaufany użytkownik

Post autor: One »

Śnie i to za kazdym razem kiedy zasne. Niewazne czy to będzie 10 minutowa drzemka czy dłuższy 'odpoczynek'.
Tez mam czasem problemy z zorientowaniem sie czy to jeszcze sen czy real, czy to byłsen czy rzeczywistość.

IRAs:
A ja bardzo często gdy śpię, to dopadają mnie lęki.
Jak objawiają sie te lęki? Czego one dotyczą?
"...obudzil sie powoli i gdy tylko stwierdzil, ze jest soba, zapragnal byc kims innym, kims, kogo nie znal..."
IRAs
zaufany użytkownik
Status: Elektronik
Gadu-Gadu: 999969
Kontakt:

Post autor: IRAs »

Dopadło mnie to w nocy, bałem się szatana.
.::IRAs::.
Awatar użytkownika
aulinka
zarejestrowany użytkownik

Post autor: aulinka »

Ja też mam realistyczne sny. Wpływają one na jakość mojego życia. Zawsze śnię i też mam dużo lęków jak w realu. Czasem sen i jawa mi się mieszają. A cxzasem sny bywają ciekawsze.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

IRAs, co u ciebie słychać ? jak dajesz sobie radę ?
czy masz coś wspónego z naszą ulubioną chorobą ?
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

zgódźmy się, że nie porzucamy jej (schizofrenii) w zapomnieniu.
Awatar użytkownika
Martyna
zaufany użytkownik

Martyna

Post autor: Martyna »

Śni mi sie,śni... i to jak... Ostatnio śniłam o tym że koniecznie musze zapisac sie na kurs jezyka włoskiego,nie wiedzialam tylko w jakim mieście.Zastanawiam sie ..Katowice czy Sosnowiec...Obudzilam sie ...i nadal mysle Katowice czy sosnowiec???I nagle..Ale wlasciwie po co mi włoski...?
wraith
zaufany użytkownik

Post autor: wraith »

Niestety... śnię... w snach dopada mnie Szatan, za każdym razem wysyła na mnie swoje sługi, potem widuję je w realu... nie ma co, fajnie jest :/
Awatar użytkownika
tom76
zaufany użytkownik

Sny

Post autor: tom76 »

Czasami mam sny głębokie.
Na co dzień nie mam snów.
Gdy zapomnę wziąść zolafren na wieczór to budzę się w środku nocy...
saymon

Post autor: saymon »

ja czasem się budze i nie wiem gdzie jestem! przez chwile się rozglądam czy zdazy sie coś nienaturalnego.
kuba

Post autor: kuba »

mam zupełnie tak samo, tylko ze nie bywa tak ze nie wiem gdzie jestem,tylko jakos tak jak by wszystko było z innej strony
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Od kiedy biorę leki to śni mi się coś może raz na 2 tygodnie , gdy przed leczeniem sny miałem całkiem często.
basiaN2
zaufany użytkownik

Post autor: basiaN2 »

ja każdej nocy o czymś śnie. ostatnio są to koszmary dotyczące mojego dziecka.
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

Ostatnio śni mi się coś codziennie i to całkiem ciekawie :D Chyba leki są już za słabe.
sniff3r

Post autor: sniff3r »

siemanko. jestem tu nowym forumowiczem(chyba chorym). dzisiaj trafilem akurat na to forum... zreszta niewazne. napiszę troszkę dużo, ponieważ pokrótce przedstawię co mi między innymi jest. ale ogólnie piszę na temat SNU

tak sie zastanawiam (bo sam tak mam)... czy w Waszych snach widzicie wszystko wyraźnie, słyszycie co inni mówią (ale nie co mysla), wiecie dokładnie kto jest kto i zazwyczaj sa to osoby z waszego życia...
czy wreszcie (oprocz wyjatkowych snow) miejsca w których toczy się akcja snów sa niemalże takie jak w "realu" albo wrecz takie same... czasem moze widziane tak, jak je widzieliście gdy byliście mali.

śnię bardzo dużo, nawet gdy się tylko zdrzemnę... (btw. uwielbiam spać i śnić) i uważam, że takie realistyczne sny najbardziej zakłócają moje postrzeganie świata. dopóki pamiętam, że dana sytuacja miała miejsce we śnie a nie w prawdziwym życiu jest ok. ale nikt nie ma pamięci idealnej. po pewnym czasie, paru miesiacach a może latach na pewno zapomni się że akurat dana sytuacja nie wydarzyła się... a czy to nie właśnie to co się robi w ciągu życia jakoś tam "ustawia" psychę??
więc przez takie "przekłamania" mogą powstawać nieprawdziwe stwierdzenia co do tego, kim tak naprawdę jesteśmy....

od pewnego czasu zastanawiam się nad tym, na co mogę być chory. po poczytaniu troche tego FORUM, po tym co wiem od znajomych i po tym co wiem o sobie - stwierdzic moge ze na pewno cos mi jest. ale z tym to kiedys moze sie wybiore do lekarza;p

--------------
EDITed
--------------
tak mi się coś przypomniało :oops: zapewne większość moich problemów jest jakoś spowodowana narkotykami :oops: a czasami było ostro :(
Ostatnio zmieniony śr lut 07, 2007 7:45 pm przez sniff3r, łącznie zmieniany 1 raz.
--------------------------------------------------
Bo czasem tak jest, że się we łbie kiełbie:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”