jak reagujecie gdy jestescie spięci?
Moderator: moderatorzy
jak reagujecie gdy jestescie spięci?
pytanie jak w temacie.powiem Wam jak ja reaguje gdy jestem zdenerwowany, spięty np.wobec większej liczby osób, czy wtedy gdy na mnie patrzą i tego typu sytuacjach.otóż mi często trzęsie się wtedy głowa.oczywiscie bez lekow bylo by to bardziej nasilone ale i tak sie to zdarza.czasem caly drze ale najbardziej drży mi głowa.czy ktos mial taki objaw?
to chyba jest...
spastyczny kręcz karku wywołany zdenerwowaniem, stresem, podobno akineton to leczy lub zmniejsza objawy...zawsze mozesz sprobowac.
zła reakcja
Na określone sytuacje reakcja u mnie jest zbyt silna, nie współmierna do zagrożenia. Jednak jest ona automatyczna. Ta reakcja w danej sytuacji powoduje u mnie problemy z myśleniem, strach i chyba najbardziej z obiektywnym spojżeniem na tą sprawę. Kiedyś były jeszcze tiki. Moim zdaniem problem z tymi reakcjami polega na złych nawykach (złej ocenie sytuacji), w moim przypadku łącze je z nie właściwym wychowaniem w dzieciństwie. Staram się uświadamiać samemu sobie że określone sytuacje nie są niczym groźnym, wstydliwym itd. Poza tym dopinguje się do przełamywania strachu, wstydu itd. i sam prowokuje się do wykonania danej czynności np: obrony swojego stanowiska w dyskusji, kłótni, rozmowa z nieznajomą itd. Najważniejsze że po każdej takiej próbie nagradzam samego siebie w myślach (dobrze zrobiłem co nie ulega wątpliwości). Tak ja to widzę, traktować obiektywnie samego siebie (nie tylko beee)